circuit

Kindervriend..

Afscheid

Is de TROS bezig afscheid te nemen van zijn klassiekers? In december was er het vertrek van Derrick, op tv sinds 1973. Nu blijkt de kijker het ook te moeten stellen zonder Spel zonder grenzen, het spelprogramma dat in 1964 voor het eerst op de buis was. De samenwerking tussen de internationale partners liep spaak en toen ook nog de hoofdsponsor zich terugtrok, besloot de TROS verder maar van het programma af te zien. En er dient zich nóg een afscheid aan: dat van de Friese Commissaris van de Koningin, Ed Nijpels. De VVD-er verzorgde tien jaar lang met Tineke Verburg gratis promotie voor het bedrijfsleven in hun TROS Aktua in bedrijf. In Ontbijt TV verhaalde Nijpels enthousiast over de laatste uitzending die de TROS voor hem heeft bedacht: een editie die geheel is gewijd aan het Friese bedrijfsleven. 'We maken zo'n uitzending voor alle provincies', relativeert de TROS.

Tellen

Hoe de 5 op 5 Show er elke dag weer in slaagt om mensen te vinden met een RTL 5-poster voor het raam, mag een wonder heten. Na een week intensief speuren telde de redactie van Stroom welgeteld drie posters: één achter het raam van een verlaten boerderij en twee in de grote stad. Zelfs van D66 waren nog meer posters te zien. Vragen over de actie stuiten bij RTL op een muur van stilte ('We vragen het even na en dan bellen we terug'), dus hoeveel procent van de Nederlanders nu werkelijk kans maakt op een Smart Car, valt helaas niet te melden. Het enige cijfer dat RTL over de kwestie 5 naar buiten heeft gebracht is het percentage Nederlanders dat RTL 5 onder het knopje 5 heeft ondergebracht: 82 procent. Dat zou blijken uit een onderzoek door bureau Interview. Bij Interview zelf weten ze echter van geen onderzoek, althans geen recent. Ook niet na navraag.

Duivel

Wat hebben journalisten toch met de politiek? Nadat José Smits en Marleen Barth vorig jaar van respectievelijk de Volkskrant en Trouw naar de PvdA-fractie waren overgestapt, leken de journalistieke gelederen zich weer te hebben gesloten. Maar afgelopen week maakte de nieuwe Net 5-ster en ras-Amsterdammer Ton van Royen (ex-AT 5) zijn geheime ambitie bekend: burgemeester van Amsterdam. En dat met steun van oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg. De laatste suggereerde bovendien ook in het AT 5-programma Duivels dat zijn mede-presentator, Quote-hoofdredacteur Jort Kelder, er over denkt de journalistiek voor de politiek te verruilen. Daarop wierp Kelder in Duivels vertwijfeld zijn handen in de lucht. 'Absoluut gelul', meldt hij desgevraagd. 'Felix flapt er maar van alles uit. Omdat hij zelf ziek is, zit hij anderen te pushen de politiek in te gaan. Ik heb niet eens een politieke partij, ook al denkt iedereen dat dat de VVD is.'

Meer over