Cillessen maakt zonder drukte stap van reservebank naar PSV

Hij is de tweede doelman van Ajax. Dat betekent spelen in het bekertoernooi en 'er staan' als het moet. Nu dus. Kenneth Vermeer is geschorst. Cillessen speelt zondag de wedstrijd van het jaar.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

AMSTERDAM - De week verloopt niet anders. De spanning is niet tastbaarder. En van druk wil Jasper Cillessen al helemaal niets weten nu hij zondag Kenneth Vermeer moet vervangen in de topper tegen PSV. Hij is er klaar voor, zoals altijd.

Als tweede doelman van Ajax ziet zijn wereld er overzichtelijk uit. Hij moet zich dienstbaar opstellen en dat kost hem nu nog geen moeite. Tenminste, van hem zal je geen onvertogen woord horen. Maar het moge duidelijk zijn dat hij in 2011 niet naar Ajax is gekomen om als vriendelijke stand-in een structurele rol op het tweede plan te vertolken.

Cillessen geldt als een groot keeperstalent en mocht al eens mee op oefenstage met Oranje naar Zuid-Amerika, twee jaar geleden. Zijn van trots glimmende ouders haalden toen bijna net zo vaak de krantenkolommen als hijzelf.

Zondag, acht dagen voor zijn 24ste verjaardag, stapt de doelman uit Groesbeek opnieuw in de schijnwerpers. Het sleutelduel in Eindhoven is een aardige aanvulling op zijn schaarse optredens in het toernooi om de KNVB-beker, waarin hij als zoethoudertje het doel mocht verdedigen. Dit weekend wordt hij opgesteld omdat Vermeer is geschorst na zijn rode kaart tegen Heracles voor het torpederen van de doorgebroken spits Castillion.

Achter Cillessen woedt overigens nóg een strijd: door de blessure van derde doelman Mickey van der Hart zijn Chiel Kramer en Peter Leeuwenburgh met elkaar in competitie voor een plaats op de reservebank tegen PSV.

Tijdens de training van donderdag neemt keeperstrainer Carlo L'Ami ze onder handen. Cillessen trapt aan het begin van de training uit ergernis tegen de paal, omdat hij zich makkelijk heeft laten verrassen door een van de jongelingen. Dat is het enige moment dat zijn gezicht niet vrolijk staat, want net als bij Vermeer straalt de zon voor Cillessen doorlopend.

Grappig is de interactie tussen de keeper en de aanwezige fans na afloop van de training. Ze wensen hem succes voor zondag, vragen een handtekening, gaan met hem op de foto en tonen zich verheugd over de bereidwilligheid van de doelman om aan al hun verzoeken tegemoet te komen.

Hij veinst geen onverschilligheid als hij zegt dat keepen voor hem hetzelfde is als op de bank plaats nemen. Hij wil er zijn voor het team en je zult van Cillessen ook geen opmerking horen over zijn kans pakken. Ook als tijdelijke nummer één wil hij zich dienstbaar opstellen.

Het wordt pas zijn tweede basisplaats van het seizoen in de eredivisie, na een eerder optreden in de thuiswedstrijd tegen VVV. Veel meer voor de geest staat zijn invalbeurt in het Europa Leagueduel tegen Steaua Boekarest, toen Vermeer geblesseerd uitviel.

Cillessen reageerde destijds attent op een door Blind lelijk van richting veranderde voorzet van Popa en hij hield Rusescu met een knappe redding van scoren af. Dat Ajax een week later in Roemenië alsnog werd uitgeschakeld, haalde de aandacht een beetje weg van dat sterke optreden.

Ook toen al sprak coach Frank de Boer zich uit over de moeite die het hem kost Cillessen steeds te moeten teleurstellen. Die moeite heeft hij dus niet, want 'Jasper houdt Kenneth scherp. Ik ben superblij met twee van zulke keepers.'

Nu is het vooral de vraag wat het komend seizoen zal brengen voor Cillessen. Vermeer, door bondscoach Louis van Gaal in de laatste interlands als eerste doelman gebruikt, staat in de belangstelling van een aantal Europese clubs. En als 27-jarige doelman komt de kans op een buitenlands avontuur misschien wel precies op het juiste moment voor hem.

Al weet Vermeer dat de bondscoach naar speeltijd kijkt. En wie garandeert hem die bij een buitenlandse club? Cillessen zal het nauwlettend in de gaten houden, in de wetenschap dat hij niet gebaat is bij een structurele bijrol in wat zijn derde Amsterdamse jaar moet worden.

Door de uitschakeling in de halve finales van de KNVB-beker tegen AZ ging een mogelijke finale tegen PSV, en daarmee de kans op een prijs, aan hem voorbij. Voelt de topper van zondag dan niet als een aardige compensatie? Nee, want in Eindhoven zal hij niets tastbaars kunnen vasthouden als hij Ajax op koers houdt voor de derde opeenvolgende landstitel.

Maar dat vindt Cillessen ook niet erg. Hij zegt het gevoel van vroeger, lekker de wei in om te keepen, te koesteren. Dat mag dan clichématig klinken, ook dat interesseert hem niet. Die onbezorgde houding, dat is hoe hij nu eenmaal in het leven staat.

undefined

Meer over