Update

CIDI en VVD: 'Vitesse had thuis moeten blijven'

'Vitesse is gepiepeld door de Verenigde Arabische Emiraten. De club had zo sportief moeten zijn om niet te gaan toen op het laatst bleek dat speler Dan Mori het land niet in mocht.' Dat zei directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vandaag.

null Beeld anp
Beeld anp

Voet vindt dat de Arnhemse club verhaal moet halen bij de wereldvoetbalbond FIFA over de weigering de speler met een Israëlisch paspoort toe te laten. 'Ik ben benieuwd hoe dat straks in Qatar gaat lopen, waar in 2022 het WK voetbal wordt gehouden'', kijkt ze vooruit.

Volgens Voet komt het vaker voor dat Israëlische sporters op de een of ander manier worden geweerd. Zo werd in oktober nog de vlag van Israël niet getoond toen een Israëlische zwemster zilver had gewonnen in Qatar.

Voets voorganger Ronny Naftaniel wijst er op Twitter op dat ook een team van vijf jonge Israëlisch schakers onlangs in de Verenigde Arabische Emiraten speelde, weliswaar zonder vlag. 'Club had 1dag vantevoren moeten zeggen we gaan niet. 'Mori was dan alsnog toegelaten.'

VVD
Ook de VVD vindt dat Vitesse 'serieus' had moeten overwegen niet op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten te gaan. De Verenigde Arabische Emiraten erkennen Israël niet.Maar dat betekent niet dat er geen contacten zijn, aldus Ten Broeke. 'De Golfstaten maken wel uitzonderingen, maar dan moet je er wel op aandringen.' Hij wijst erop dat een Israëlische tennisser wel eens is toegelaten tot een toernooi in de Emiraten na druk van de Amerikaanse speler Andy Roddick. Ook had Vitesse volgens de liberaal de hulp kunnen inroepen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

PVV, CDA en ChristenUnie uitten eerder kritiek op Vitesse. De christendemocraat Pieter Omtzigt noemde Vitesse 'een club zonder ruggengraat door hieraan toe te geven en gewoon naar Abu Dhabi te gaan'. Vitesse had uit protest thuis moeten blijven, stelde PVV-leider Geert Wilders. 'Nu accepteren ze jodenhaat Emiraten. Laf.' Arie Slob van de ChristenUnie vindt het verweer van Vitesse dat niet gaan geen optie was zwak. 'Club als Vitesse onwaardig', twitterde hij.

Federatief Joods Nederland
Federatief Joods Nederland wil een standpunt van de KNVB over de kwestie-Vitesse. De club stuurt daarover vanochtend een brief naar de voetbalbond, evenals naar Vitesse zelf.

Voorzitter Herman Loonstein noemt het schandalig dat voetballer Dan Mori van Vitesse de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) niet binnenkomt omdat hij de Israëlische nationaliteit heeft, en dat de voetbalclub er zelf wel naar toe is.'Dit kan niet. Het komt erop neer dat Vitesse discriminatie van een van zijn spelers tolereert.'

Meer over