CIA-directeur verdedigt Clinton en Bush

De regeringen Clinton en Bush hebben de terroristische dreiging serieus genomen en er actief aan gewerkt Al-Qai'da te ontwrichten. Dat verklaarde CIA-directeur George Tenet woensdag voor de commissie die onderzoek doet naar 11-9...

Hij deed dat tijdens het verhoor van de onafhankelijke commissie die onderzoek doet naar de terreurdreiging voor de aanslagen van 11 september 2001 en de aanpak daarvan. Nieuwszender CNN zond delen van het verhoor uit.

'Als de directeur van de Centrale Inlichtingendienst moet ik u zeggen dat er geen gebrek was aan zorg of aandacht ten opzichte van een van de grootste gevaren die ons land ooit hebben bedreigd', zei Tenet tegen de commissie. Die wordt ook wel aangeduid als de 'commissie 11/9'.

Tenet zei dat de CIA in samenwerking met andere diensten in de wereld een aantal terroristische complotten had verstoord, onder meer in de aanloop naar de festiviteiten rond 1 januari 2000.

De Verenigde Staten waren echter 'niet systematisch beschermd' tegen terrorisme voordat de aanslagen van 11 september werden gepleegd.

De directeur zei dat de CIA bin Laden sinds begin jaren negentig in de gaten had gehouden en in 1996 een speciale eenheid had gevormd om hem op te sporen.

Op de vraag of de aanslagen van 11 september zouden zijn voorkomen, als de VS Osama bin Laden hadden gevangengenomen of gedood, antwoordde Tenet: 'Ik denk het niet. Dit complot liep al en ik geloof niet dat het doden van een persoon, zelfs bin Laden in dit geval, het nog had tegengehouden.'Osama bin Laden 'te pakken krijgen' en het tegenhouden van het Al Qai'da-netwerk was een van de hoogste prioriteiten van de regering-Clinton, betoogde Berger.

Volgens de adviseur was Clinton er zo mee bezig dat hij in 2000 naar Pakistan reisde - 'tegen het dringende advies van de geheime dienst in' - om president Pervez Musharraf over te halen mee te doen aan de strijd tegen Al Qai'da.

Meer over