CIA: band al-Zawahiri vermoedelijk authentiek

De geluidsband met de aan al-Qa'ida topstuk Ayman al-Zawahiri toegeschreven oproep om de Pakistaanse regering omver te werpen, is vermoedelijk authentiek....

'Na alle technische analyses zijn wij tot de conclusie gekomen dat de stem op de band zeer waarschijnlijk die van Zawahiri is', aldus de CIA-functionaris. Het is niet bekend wanneer de opname is gemaakt.

Het Pakistaanse leger zette eerder deze maand een groot offensief in tegen mogelijk al-Qa'ida-leden op de grens van Pakistan en Afghanistan. Eind vorige week zei Musharraf dat het leger mogelijk een 'belangrijk persoon' had omsingeld.

Zawahiri roept op de band alle moslims en stammen, met name die op de grens tussen Pakistan en Afghanistan, op om zich te verenigen en zich 'te ontdoen' van de 'verrradelijke regering' van Musharraf. De Pakistaanse president heeft zich volgens de rechterhand van Bin Laden onderworpen aan 'de kruisvaarders en de joden' en Pakistans bescherming in de vorm van nucleaire wapens verkwanseld. De opname maakt geen melding van het legeroffensief in het grensgebied.

Meer over