NieuwsChroom-6

Chroom-6-zaak: alle deelnemers van omstreden Tilburgs werklozenproject krijgen 7.000 euro

Alle ruim achthonderd mensen die tussen 2004 en 2012 verplicht aan de slag moesten bij het omstreden Tilburgse werklozenproject tROM, krijgen een tegemoetkoming van 7.000 euro netto. Deelnemers die aantoonbaar ziek zijn geworden door blootstelling aan de kankerverwekkende antiroeststof chroom-6, kunnen daarbovenop een schade-uitkering krijgen van 5.000 tot 40 duizend euro.

Peter de Graaf
Een trein in de werkplaats van NS-dochter Nedtrain, een van de partijen van het samenwerkingsverband dat het werklozenproject heeft opgezet. Beeld ANP
Een trein in de werkplaats van NS-dochter Nedtrain, een van de partijen van het samenwerkingsverband dat het werklozenproject heeft opgezet.Beeld ANP

Dat heeft de Tilburgse wethouder Erik de Ridder woensdagmiddag bekendgemaakt. Net als burgemeester Theo Weterings noemde hij de schaderegeling ‘een worsteling tussen hoofd en hart’. Want geen enkel bedrag kan het leed, de gezondheidsschade en de onzekerheid wegnemen voor de bijstandsgerechtigden die destijds zonder beschermende maatregelen oude treinen moesten schuren.

‘We hebben allemaal enorme steken laten vallen’, zei president-directeur Roger van Boxtel van de NS. ‘Ik sta hier met een groot gevoel van schaamte.’ Het werklozenproject was een samenwerkingsverband tussen de gemeente Tilburg, NS-dochter NedTrain en het Spoorwegmuseum.

In gebreke

Vorige week maakte een onderzoekscommissie bekend dat NedTrain op de hoogte was van de gevaren van werken met chroom-6, maar verzuimde dat door te geven aan de andere partners. De gemeente Tilburg schoot als werkgever tekort in haar zorgplicht. Ook de arbeidsinspectie en externe bureaus die een veiligheidsanalyse moesten maken, bleven in gebreke. ‘In de hele keten is het fout gegaan’, concludeerde voorzitter Peter van der Velden van de onderzoekscommissie.

De Tilburgse regeling is in ieder geval ruimhartiger dan de compensatieregeling die het ministerie van Defensie vorig jaar bood aan de medewerkers die op vijf Navo-werkplaatsen in Zuid- en Oost-Nederland zijn blootgesteld aan chroom-6. Defensie heeft, tot woede van velen, nagelaten om alle circa 2.500 medewerkers compensatie te bieden.

Ingewikkeld raamwerk

Alleen zij die aantoonbaar ziek zijn geworden door chroom-6 hebben recht op een uitkering van Defensie, die afhankelijk van de aandoening en de duur van de blootstelling varieert van 5.000 tot 40 duizend euro. Ook dat ingewikkelde raamwerk met categorieën leidde tot veel kritiek en verbazing: waarom maagkanker wel, maar slokdarmkanker niet? De Tilburgse schade-uitkering bij ziekte sluit overigens aan bij deze gecategoriseerde Defensie-regeling.

Tilburg stelt verder ook ‘een deskundigenpanel’ in waar mensen terechtkunnen die menen recht te hebben op een hogere schadevergoeding, bijvoorbeeld door langdurig verlies van inkomsten. Daarmee hoopt de gemeente lange en moeizame juridische procedures te voorkomen. De compensatieregeling gaat naar schatting 10 miljoen euro kosten. Gemeente en NS nemen daarvan ieder de helft voor hun rekening.

Vakbond FNV vindt dat er een landelijk compensatiesysteem moet komen voor werknemers die ziek zijn geworden door chroom-6. Ook pleit de bond voor de oprichting van ‘een claimbeoordelingsinstituut’ voor mensen met een beroepsziekte. ‘Na het drama in Tilburg kan niemand er meer omheen: dit kan zo niet langer. We strompelen van incident naar incident, overal vallen slachtoffers en moeten er compensatieregelingen worden bevochten’, zei FNV-vicevoorzitter Kitty Jong woensdag.

De vakbond eist een groot onderzoek onder regie van de overheid naar alle bedrijven en sectoren waarbij werknemers zonder afdoende beschermende maatregelen zijn blootgesteld aan chroom-6. Alle bedrijven en sectoren ‘moeten met de billen bloot’, aldus Jong. ‘We weten nu al dat chroom-6 ook in de burgerluchtvaart wordt gebruikt, maar het blijft in deze sector muisstil.’ De vakbond wijst ook op de scheepsbouw of zelfs op nieuwe sectoren als windmolenparken: ‘Werknemers hebben recht om te weten waaraan ze worden blootgesteld.’

Wat is chroom-6 eigenlijk, en hoe gevaarlijk is het? Lees hier alles over dit omstreden materiaal.

‘Niet alleen onze gezondheid is in gevaar gebracht, het gaat ook om de onheuse manier waarop we werden bejegend, alsof we gevangenen in een strafkamp waren:’ twee slachtoffers doen hun verhaal.

Meer over