Chronologie van de aanslagen

Donderdag werd het hart van de Britse hoofdstad Londen getroffen door een reeks aanslagen. Een chronologie van de belangrijkste gebeurtenissen zoals gemeld door Britse media....

ANP

09.49 uur: Er komt een melding binnen van een incident op de metrolijn Metropolitan Line tussen Liverpool Street en Aldgate.

10.22 uur: Stations King's Cross, Liverpool Street en Aldgate ontruimd.

10.24 uur: De transportpolitie zegt dat het mogelijk gaat om een botsing tussen twee treinen, een stroomstoring of een exploderende stroomkabel.

10.33 uur: Nog een incident wordt gemeld bij station Edgware Road.

10.40 uur: De transportpolitie spreekt over incidenten door stroomstoringen bij de metrostations Aldgate, Edgware Road, King's Cross, Old Street en Russell Square.

11.02 uur: Scotland Yard noemt het een ‘ernstig incident’.

11.14 uur: Getuigen meldden een explosie in een dubbeldeksbus.

11.19: De belangrijkste metrolijnen worden stilgelegd.

11.21 uur: Er zijn meerdere explosies in Londen geweest, aldus Scotland Yard.

11.23 uur: De transportpolitie bevestigt een explosie op een bus bij Tavistock Square.

11.39 uur: Alle ziekenhuizen in Londen zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

11.53 uur: Minister van Binnenlandse Zaken Clarke spreekt van een ‘vreselijk incident’ met ‘verschrikkelijke verwondingen’.

12.18 uur: Politiecommissaris Ian Blair rept over zes explosies, een op een bus en de andere bij metrostations. Hij noemt de situatie ‘verwarrend’.

12.25 uur: Een anonieme agent verklaart tegenover persbureau AFP dat er twee doden zijn.

12.30 uur: De politie bevestigt twee doden bij metrostation Aldgate

13.05 uur: Premier Blair zegt bij de top van de G8 dat Londen is getroffen door ‘een serie van terreuraanslagen’ waarbij mensen zijn omgekomen. Hij zal binnen enkele uren naar Londen terugkeren.

13.10 uur: Op internet eist een aan Al Qa'ida gelieerde groep de aanslagen op.

13.51 uur: Scotland Yard zegt dat er zeven explosies zijn geweest op vier plaatsen. Het gaat om drie op metrolijnen en één op een bus.

13.55 uur: Minister Clarke zegt in het Lagerhuis dat er vier aanslagen zijn geweest, drie op de ondergrondse en een op een bus. De ondergrondse blijft dicht. Hij weet niet wie achter de aanslagen zit.

14.03 uur: Brian Paddick van de Londense politie zegt dat er zeker 150 mensen ernstig gewond zijn geraakt.

14.25 uur: Blair verlaat de top van de G8 en reist naar Londen.

16.25 uur: Scotland Yard maakt bekend dat bij drie explosies bij metrostations zeker 33 mensen zijn omgekomen. De politie kan nog niet zeggen hoeveel mensen bij de explosie in de bus zijn omgekomen.

Meer over