Chronologie revolutie Egypte

14 januari 2011: Na onlusten en massale betogingen ontvlucht de Tunesische autocraat Zine al-Abidine Ben Ali op 14 januari zijn land. De geslaagde opstand wordt gezien als het begin van de Arabische Lente.

25 januari: Op talrijke plaatsen in Egypte ontstaan massale betogingen tegen president Hosni Mubarak. Hij regeert sinds 1981 met harde hand. Het epicentrum van het protest wordt het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Bij gewelddadigheden komen in de weken erna meer dan 850 betogers om.

11 februari: Mubarak verlaat Caïro en draagt de macht over aan zijn rechterhand, veldmaarschalk Tantawi. Diens militaire bewind schort de grondwet op, ontbindt het parlement en belooft democratie.

13 april: Bekendmaking dat Mubarak is gearresteerd en in een ziekenhuis in Sharm al-Sheikh wordt vastgehouden.

16 april: De partij van Mubarak, de NDP, wordt verboden.

6 juni: De politieke partij van de Moslim Broederschap, de Partij voor Vrijheid en Recht, toegelaten. De conservatieve oppositiebeweging was tientallen jaren onderdrukt.

29 juni: Botsingen tussen betogers op het Tahrirplein en de politie. Hervormers worden ongeduldig.

3 augustus: Proces begint tegen onder anderen Mubarak en zijn zoons Gamal en Alaa.

28 november: Begin parlementsverkiezingen. Ze duren tot 11 januari en de gematigde Moslim Broederschap wint 235 van de 508 zetels. Tweede wordt de extremistische partij al-Nour (123 zetels).

April 2012: Rechterlijke uitspraken verstoren het verkiezingsproces. Tien kandidaten voor het presidentsschap mogen niet meedoen, onder wie de ster van de Moslim Broederschap (MB) Khairat al-Shater.

23 mei: Eerste ronde presidentsverkiezingen. Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap krijgt meeste stemmen. Ahmed Shafiq, gezien als pro-Mubarak, wordt tweede. Mursi en Shafiq naar tweede ronde.

31 mei 2012: De noodtoestand loopt ten einde. Was in 1967 afgekondigd en bood machthebbers als Nasser, Sadat en Mubarak de kans elke oppositie uit te schakelen.

2 juni: Mubarak veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens verantwoordelijkheid voor de dood van demonstranten.

14 juni: Grondwettelijk Hof verklaart dat het parlement moet worden ontbonden en dat Shafiq gewoon mag meedoen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Woedende oppositie beschuldigt het leger van een staatsgreep.

16/17 juni: Tweede ronde presidentsverkiezingen.

Meer over