Christie in het nauw, media ruiken bloed

De ogenschijnlijke dorpsklucht over een afgesloten brug oogt voor de Republikeinse topper Chris Christie steeds meer als de vooraankondiging van zijn politieke val.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Gouverneur Chris Christie zat er zaterdag beteuterd bij tijdens een feest op Times Square ter ere van de Super Bowl, de finale van de footballcompetitie. De man die kort geleden nog droomde van het Amerikaanse presidentschap, moet nu zelfs vrezen voor zijn politieke carrière als gevolg van 'het brugschandaal'.

Vierentwintig uur eerder had Christie zich nog stoer laten fotograferen in het commandocentrum, van waaruit de veiligheidsoperatie werd geleid voor de Super Bowl, die zondagavond in zijn staat New Jersey werd gehouden, aan de overkant van New York. F-16-gevechtsvliegtuigen in het luchtruim, politieboten op de rivier, explosievenscanners op parkeerplaatsen: op zijn Amerikaans werd niets aan het toeval overgelaten.

Maar op het moment dat de gouverneur in veldheerpose voor de beeldschermen stond, belandde een brief van een advocaat op de bureaus van journalisten. De inhoud daarvan verspreidde zich als een ongrijpbare voetzoeker door de media. In de brief zegt een schoolvriend dat er 'bewijs bestaat' dat Christie meer wist van het afsluiten van twee rijstroken op de George Washington Bridge dan hij zegt.

De brug tussen New York en New Jersey is de drukste ter wereld. De afsluiting leidde vorig jaar september dagenlang tot verkeerschaos. Ambulances konden mensen met hartaanvallen niet bereiken. Uit e-mails van medewerkers van Christie bleek dat het een politieke wraakoefening was tegen een burgemeester aan de New Jersey-kant van de brug. De burgemeester had geweigerd Christie te steunen in de aanloop naar de gouverneursverkiezingen van november.

Christie ontkende ervan geweten te hebben. Hij zei er pas achteraf van te hebben gehoord. Maar de advocaat van zijn schoolvriend David Wildstein zegt in de brief dat er bewijs is dat de gouverneur er al van wist 'tijdens de periode dat de rijstroken gesloten waren'. Met andere woorden: hij heeft gelogen.

Vanaf het begin van de affaire op 8 januari is de vraag: wat wist Christie en wanneer wist hij het? Net als in de jaren zeventig bij president Nixon en Watergate. Wildstein, die namens New Jersey zitting had in de instantie die de brug beheert, is al vergeleken met John Dean, een Witte-Huismedewerker die als eerste tegen Nixon getuigde. Dat Wildstein nu dreigt te gaan praten, wordt gezien als een groot gevaar voor Christie. Het kan de eerste scheur worden in zijn verdediging. Er wordt bloed geroken. Een plaatselijke krant schreef vrijdag al meteen dat Christie zonodig moet worden afgezet als blijkt dat hij niet de waarheid heeft verteld.

Christie opende zaterdag de aanval op Wildsteins geloofwaardigheid. Hij is, zei de gouverneur, geen schoolvriend, ik ken hem nauwelijks, heb hem amper gezien in de maanden voor mijn herverkiezing, hij heeft tot dusver geen spat bewijs getoond, hij doet het alleen om immuniteit van strafvervolging te krijgen.

Honkbalcoach

Dromend van Woodward en Bernstein (de Watergate-onthullers) trekken journalisten Christies beweringen na. Ze voeren een honkbalcoach op die zegt dat Christie en Wildstein in hetzelfde schoolteam zaten. Er is een foto waarop Christie met Wildstein staat ten tijde van de files op de brug.

Het schandaal is meer dan een dorpsklucht over een brug. Christie is een Republikeinse gouverneur in een Democratische staat. Hij won in november met een enorme meerderheid. Met zijn directe stijl en grote mond bleek hij zowel Republikeinse als Democratische en onafhankelijke kiezers te kunnen trekken. Als presidentskandidaat was hij een bedreiging voor Hillary Clinton. Vlak voor het schandaal losbarstte, lag hij op haar voor in de peilingen.

Inmiddels is hij teruggevallen. Iemand zei (in een verwijzing naar Bill Clinton en Monica Lewinsky): is Christie onschuldig of is hij een Clintoneske leugenaar? Als het laatste wordt bewezen, kan dat de ondergang van een politieke mannetjesputter betekenen.

undefined

Meer over