ChristenUnie voegt zich bij tegenstanders noodfonds

De ChristenUnie gaat niet akkoord met het permanente noodfonds voor de euro (ESM). Dit zegt fractievoorzitter Arie Slob. De ChristenUnie is de enige van de vijf partijen uit de Kunduz-coalitie die zich tegen het ESM keert.

Redactie
Arie Slob. Beeld anp
Arie Slob.Beeld anp

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond en woensdagochtend over het fonds met een omvang van 700 miljard euro aan stortingen en garanties. Nederland draagt 4,5 miljard aan stortingen bij en staat voor 35 miljard garant, in totaal dus zo'n 40 miljard euro.

Slob: 'Die 40 miljard euro is de volledige Nederlandse begroting van Onderwijs, plus wat wij uitgeven voor veiligheid. Alleen Duitsland, Frankrijk en - opmerkelijk genoeg - Italië kunnen dit vetoën.'
Slob vindt dat de parlementen van alle eurolanden unaniem zouden moeten instemmen zodra een greep uit het fonds wordt gedaan. 'Zonder die instemming bevat dit verdrag een enorm democratisch tekort.'

De Jager terug naar Brussel
De partij wil niet instemmen met het fonds zonder dat duidelijk is wat er met dat geld gebeurt en zonder zeggenschap daarover. De ChristenUnie wil dat demissionair minister De Jager van Financiën terug gaat naar de onderhandelingstafel en regelt dat landen die geld besteden aan het noodfonds ook zeggenschap krijgen over de wijze waarop het geld wordt besteed. Volgens Slob is dat nu niet het geval. 'Dus zeg ik tegen de minister: ga terug naar Brussel en kom met een fonds waarin dat geregeld is.'

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk ziet net als Slob ook een democratisch tekort. Beiden vinden dat alleen uit het fonds geput mag worden als het parlement daarmee instemt. 'Bovendien is het ESM niet transparant', vindt Plasterk. De PvdA vindt niettemin dat het noodfonds er zo snel mogelijk moet komen. Plasterk hoopt met moties te bereiken dat de tekortkomingen van het ESM worden opgelost.

Kort geding
Geert Wilders liet maandag weten zijn kort geding tegen de Staat over dat fonds door te zetten. Hij wil dat het kabinet het ESM tot na de verkiezingen van 12 september van tafel haalt, maar dat gebeurt niet. Wilders dient daarom dinsdag een dagvaarding in bij de rechtbank in Den Haag.

Volgens Wilders is het onrechtmatig als het demissionaire kabinet door medewerking aan het eurofonds bevoegdheden overdraagt aan Brussel zonder dat de kiezer zich daarover kan uitspreken. Ook de SP is tegen het noodfonds.

Meerderheid
Het kabinet wijst er echter op dat een meerderheid van de Tweede Kamer vorige week heeft besloten dat het ESM deze week wordt behandeld. Daar houdt het kabinet zich aan, zeker nu het demissionair is. Ook heeft premier Mark Rutte herhaaldelijk gezegd dat het belangrijk is dat het permanente noodfonds er komt.

Meer over