Chris Froome hanteert de sloophamer

Spannend zou het worden, tijdens de eerste bergetappe. In plaats daarvan lijkt Chris Froome de Tour te hebben beslist.

Chris Froome. Beeld BELGA
Chris Froome.Beeld BELGA

la pierre saint-martin Klein was z'n verzet, groot z'n dominantie. Dinsdag, de dag die was aangekondigd als bijltjesdag, werd veel erger dan dat: het was de dag waarop Chris Froome in de Tour de sloophamer ter hand nam en de concurrentie ermee om de oren sloeg.

Niet alleen won de Britse kopman van Sky de eerste bergetappe met grote overmacht, ook zette hij zijn rivalen op een mismoedig makende achterstand in het algemeen klassement. The Fab Four of Big Five is The Big One geworden. En die richtte een slagveld aan in de Pyreneeën.

Natuurlijk, Froome hield zich na de etappe op de vlakte. Het zou zijn rivalen alleen maar motiveren als hij zich nu al rijk rekende. 'We hebben pas één berg gehad', zei Froome. Hij erkende wel: 'Ik ben blij dat ik niet in de positie zit waarin mijn concurrenten zich nu bevinden.'

De grootste verliezer na de eerste bergetappe: Vincenzo Nibali, de Tourwinnaar van 2014. Zijn verval tekende zich al een tijdje aan. Hij verloor tijd op Neeltje Jans, op de Muur van Huy, op de Mûr-de-Bretagne en reed zondag met Astana een matige ploegentijdrit.

Harde maatregelen

Ploegleider Alexander Vinokourov nam direct harde maatregelen. Nibali is niet langer de beschermde man bij Astana. Dat is nu meesterknecht Jakob Fuglsang. De achterstand van Nibali op Froome bedraagt bijna 7 minuten. Er komt dus sowieso een nieuwe Tourwinnaar.

Dan Alberto Contador, de man die zo graag een dubbelslag wil slaan door in één jaar de Giro d'Italia en de Tour de France op zijn naam te schrijven. Alles wijst er op dat de Spanjaard te veel hooi op zijn vork heeft genomen.

Op de rustdag werd bij zijn ploeggenoot Ivan Basso teelbalkanker geconstateerd. Die klap kwam zo hard aan bij Contador dat hij op de rustdag niet eens over de Tour wilde praten. Een ziekte bij een ploeggenoot met wie je de kamer ligt en op trainingskamp bent geweest, relativeert het hele circus. Hoe cru ook: dat is het laatste dat hij kan gebruiken. Contador vindt zichzelf terug op 4,04 minuten van de geletruidrager.

De verrassendste rivaal van Froome leek vooralsnog Tejay van Garderen. Voor de aanval van Froome op de Col de Soudet bedroeg zijn achterstand slechts 12 seconden, na gisteren is hij een iets minder serieuze concurrent geworden. Van Garderen staat nog steeds op plek twee, maar met een achterstand van 2,52 minuut. Niets aan de hand voor de Amerikaan. Zijn doel is een podiumplek, hij ligt nog altijd op schema.

Blijft over Nairo Quintana. De kleine Colombiaan kon het langste mee voordat Froome gas gaf. Van alle potentiële Tourwinnaars hield hij de schade het meest beperkt. Quintana schoof in het algemeen klassement op naar de derde plaats, op 3,09 van Froome.

Chris Froome. Beeld AFP
Chris Froome.Beeld AFP

Dopinggebruik

En nu? Wat is het antwoord op de ontketende Froome en het oppermachtige Sky? Waarschijnlijk zullen meerdere ploegen de komende dagen de handen ineen slaan om één front te vormen. Een Spaanse coalitie van Movistar en het Tinkoff-Saxo van Contador bijvoorbeeld.

Of misschien komt de grootste tegenkracht wel van buitenaf. Sky-manager Dave Brailsford vertelde gisteren dat computers van zijn ploeg zijn gehackt, waardoor geheime gegevens van de kopman op straat komen te liggen. De hackers zouden onder meer gegevens over Froomes beklimming van de Mont Ventoux tijdens de Tour van 2013 openbaar hebben gemaakt, waaruit zou blijken dat hij op een steil stuk in 5 seconden tijd versnelt van 19 naar 31 kilometer per uur. Dat kan wijzen op dopinggebruik.

Uiteraard werd Froome ernaar gevraagd, maar de Brit verblikte of verbloosde niet. 'Ik heb niks te verbergen, dus waarom zou ik van slag moeten raken. Het wielrennen heeft geen goede reputatie vanwege het verleden, dus ik snap de argwaan. Maar ik reken ook op respect voor de arbeid die ik heb moeten leveren om dit te bereiken.'

Meer over