Choukoud wekt verwachtingen met glansrijk debuut

Rotterdam juichte zondag voor de 2.10 van Choukoud. Hij valt onstuimig aan, net als anderen uit zijn lichting.

ROTTERDAM - Hij schudde de hand van Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Hij werd gefeliciteerd door Kamiel Maase, de Nederlandse recordhouder op de marathon. En als hij zich vandaag op straat vertoont in de Haagse Schilderswijk zullen zijn Marokkaanse buurtgenoten hun trots niet verbergen, verwacht Khalid Choukoud. Hij ís iemand, na zijn marathondebuut in Rotterdam.

De 28-jarige Marokkaanse Nederlander maakte in de aanloop naar de wedstrijd geen geheim van zijn ambities. Hij mikte op een tijd die voor weinig Nederlandse debutanten is weggelegd: 2.10. Het bleek geen bluf of grootspraak. Choukoud doorstond de zwaarste test uit zijn loopbaan met glans. In zijn laatste meters zag hij kans het publiek met armgebaren op te zwepen, terwijl hij naar een indrukwekkende eindtijd sprintte: 2.10.52.

Choukoud sprak na zijn zevende plaats van 'een droomdebuut'. Hij had minder afgezien dan hij had verwacht, bekende hij. Hij wist het vooraf vastgestelde tempo ruim 42 kilometer zonder inzinkingen vast te houden, terwijl routinier Koen Raymaekers in de slotkilometers van zijn zeventiende marathon instortte. Choukoud: 'Natuurlijk voelde ik mijn benen, maar ik liep heel constant en vlak. Ik heb nergens iets verloren. Dit is gewoon een geweldig debuut. Ik ben een heel blij mens.'

Slechts acht Nederlandse mannen hebben ooit sneller gelopen dan Choukoud en alleen Maase was sneller bij zijn debuut (2.10.08). 'Het kan nog harder', voegde de oud-atleet Choukoud bemoedigend toe.

Die opmerking is niet aan dovemansoren gericht. Choukoud barst van de ambitie. Hij beschouwt Maase als de beste Nederlandse atleet aller tijden. Het is zijn bedoeling die positie over te nemen, onder andere door het Nederlandse record van Maase (2.08.21) scherper te stellen. 'Ik wil gewoon de beste Nederlandse atleet aller tijden worden, in de komende vijf, zeven of acht jaar. Dat is mijn doel. Je moet de lat hoog leggen in topsport.'

Choukoud behoort met Michel Butter en Abdi Nageeye, die zondag in Enschede op de marathon debuteert, tot een ongewone lichting marathonlopers. Het zijn geen introverte, bescheiden kilometervreters maar extraverte, uitgesproken lopers, die liever onstuimig voor de aanval kiezen dan doordacht en berekenend te werk te gaan.

Ze kiezen elk hun eigen voorbereiding. Butter is graag op hoogte in Kenia. De geboren Somaliër Nageeye verkiest de hooglanden van Ethiopië. En Choukoud vertoeft graag in de bergen van zijn geboorteland, in de stad Ifrane. In de aanloop naar Rotterdam verbleef hij er zo'n drie maanden.

Het is een logische plek voor hem. Hij heeft een verleden in Marokko - hij kwam als 14-jarige scholier pas naar Nederland. Zijn trainer en zwager Ismael Chamali is eveneens van Marokkaanse afkomst. En de faciliteiten in Ifrane zijn behoorlijk professioneel. Onder leiding van oud-bondscoach Honore Hoedt hebben ook Nederlandse atleten daar hun kamp opgeslagen.

Chamali: 'Waarom wij kiezen voor Ifrane? Je kunt niet het hele jaar in Nederland trainen. De afwisseling is goed. We gaan niet naar Kenia of Ethiopië, omdat het daar iets hoger is. In Ifrane trainen we op 1.800 meter, in Oost-Afrika is het 2.300 meter of hoger. Ook de voeding is belangrijk. Ik ben bang dat hij eerder ziek wordt in Kenia of Ethiopië.'

Choukoud gaat tegenwoordig graag trainen in Marokko, al bezwoer hij jaren geleden dat hij het land voortaan zou mijden. Hij testte zeven jaar geleden positief op het verboden middel stanozolol. Hij werd twee jaar geschorst, al geloofden de Atletiekunie en toenmalige bondscoach Bram Wassenaar in zijn onschuld. Ze waren ervan overtuigd dat hij in Marokko een besmet voedingssupplement had gekregen van een onbetrouwbare coach.

Wassenaar, de voormalige coach van Kamiel Maase, wist Choukoud in die fase ternauwernood te behouden voor de atletiek. De atleet schaamde zich diep. Hij was kort voor de positieve test in een boek geportretteerd als een rolmodel voor de Marokkaanse jeugd. Hij kon het gezichtsverlies niet verdragen. Maar Wassenaar wist hem ervan te overtuigen dat hij in aanleg misschien een betere atleet dan Maase was.

Choukoud, die tijdens zijn schorsing als schoonmaker werkte, is Wassenaar nog altijd dankbaar voor zijn vertrouwen. Hij heeft de donkere periode afgesloten. 'Ik ben nu voorzichtig', is het enige wat hij er zondag over kwijt wilde. Coach Chamali zei dat hij de atleet terug naar Marokko heeft gebracht. 'Ik weet waar hij niet moet komen. Hij hoeft niet bang te zijn. Het gaat niet om Ifrane. Overal zijn slechte dingen. Het verschil is dat hij nu professioneel wordt begeleid.'

Oud-atleet Chamali, die Wassenaar vier jaar geleden als trainer van Choukoud opvolgde, heeft vertrouwen in de toekomst van zijn pupil. 'Hij kan onder de 2.10 lopen.' De Europese top ligt, met andere woorden, binnen bereik.

Het is onduidelijk of Choukoud dat in augustus al wil bewijzen, tijdens de EK atletiek in Zürich. Eigenlijk komt dat toernooi te snel na zijn debuut. Hij is bang zijn lichaam te zwaar te belasten. Aan de andere kant, met Butter en mogelijk Nageeye maken de Nederlandse marathonlopers volgens zijn inschatting kans op een teammedaille. Choukoud: 'Bij een WK of Olympische Spelen krijg je die kans niet. Dus dat wordt een heel moeilijke beslissing.'

undefined

Meer over