Choreograaf Toer van Schayk bewerkt Vondels 'Lucifer' voor Het Nationale Ballet

Choreograaf Toer van Schayk (82) gaat een nieuw ballet maken, gebaseerd op toneelstuk Lucifer van Joost van den Vondel. Het ballet wordt ter ere van zijn 85ste verjaardag in 2021 uitgebracht door Het Nationale Ballet. Hij gaat hiervoor samenwerken met acteur, regisseur en schrijver Hans Croiset (82), van wie onlangs de roman Ik, Vondel werd uitgebracht.

Hein Janssen
Toer van Schayk. Beeld anp
Toer van Schayk.Beeld anp

In 2016 vierde HNB Van Schayks 80ste verjaardag met onder meer een herneming van Requiem, een van zijn beroemdste balletten, op muziek van Mozart. Daarin stelt Van Schayk de verwoesting van de aarde en onze destructieve omgang met dieren aan de orde. Het enorme succes daarvan heeft tot deze nieuwe samenwerking tussen hem en Het Nationale Ballet geleid.

'Na die avond in 2016 ben ik eens gaan nadenken over wat ik wilde maken en het eerste dat bij mij opkwam, was een stuk van Vondel om te zetten in dans. Lucifer vond ik een pakkende titel. Het gaat over de opstand tegen de gevestigde orde; een actueel thema.'

Van Schayk zocht zelf contact met Croiset, met wie hij eerder als decorontwerper samenwerkte in diens regie van Vondels Adam in Ballingschap.

Croiset: 'Lucifer is zeker een van Vondels beste stukken: een engel die duivel wordt en vier akten lang op de sympathie van het publiek kan rekenen - dat is toch bijzonder. Er zitten ook grote koorpartijen in die uitermate geschikt zijn om in dans om te zetten.' 'Uiteraard bij leven en welzijn', zegt Van Schayk. 'Laten we dus hopen dat ik tegen die tijd nog op twee benen sta.'

Meer over