Chodorkovski weg bij Yukos

De omstreden Russische zakenman Michaïl Chodorkovski heeft zijn toppositie bij het Russische olieconcern Yukos opgegeven. Het aftreden houdt waarschijnlijk verband met zijn gevangenneming een week geleden....

De oliemagnaat zei maandag in een korte verklaring er vertrouwen in te hebben dat de toekomst van Yukos in goede handen verkeert bij de overige bestuurders. Op de beurs in Moskou werd opgetogen gereageerd. Het aandeel Yukos steeg meer dan 12 procent, nadat Chodorkovski zijn aftreden had bekendgemaakt.

Beleggers hopen dat de grootste crisis rondom het olieconcern nu is bezworen. Yukos zit middenin een fusieproces met concurrent Sibneft, die moet leiden tot de op drie na grootste olieproducent ter wereld.

Chodorkovski blijft wel grootaandeelhouder van Yukos. Hij zou zijn aandelen bij enkele ondernemingen op belastingparadijzen hebben ondergebracht. Ook wil Chodorkovski doorgaan met de liefdadigheidsprojecten van zijn voormalige onderneming.

Sinds 1995 is Yukos in handen van de Menatep-bank, die door Chodorkovski in 1991 is opgezet om te kunnen profiteren van de privatiseringsdrang van de Russische overheid.

De zakenman lag al geruime tijd onder vuur van het Kremlin, omdat hij zich naar de zin van president Poetin te veel met de politiek bemoeide. In 2000 had Poetin nog met een aantal oligarchen afgesproken dat politiek en zaken strikt gescheiden zouden blijven. Chodorkovski toonde de afgelopen maanden zijn ambities door de steun voor enkele liberale oppositiepartijen op te voeren.

Vele buitenstaanders menen dat de arrestatie van Chodorkovski politiek gemotiveerd is. Een advocaat van de rijkste man van Rusland zei maandag dat de rechtszekerheid in Rusland op het spel staat.

Meer over