Chocolat, Safe Haven, The Island, l'Enfant d'en haut (Sister)

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Bart Koetsenruijter
Julianne Hough en Josh Duhamel in Safe Haven van Lasse Hallström Beeld Relativity Media
Julianne Hough en Josh Duhamel in Safe Haven van Lasse HallströmBeeld Relativity Media

Chocolat / Safe Haven (Lasse Hallström, 2000/2013)
RTL 8 / RTL 4, 20.30-23.00 uur
Niet lang na zijn ontroerende en alom bejubelde familiefilm My Life as a Dog (Mitt liv som hund, 1985) vertrok de Zweedse regisseur Lasse Hallström (1946) naar Hollywood. Daar werkt hij sindsdien gestaag aan een omvangrijk oeuvre met films als Once Around (1991), What's Eating Gilbert Grape (1993), The Cider House Rules (1999) en, recentelijk, The Hundred-Foot Journey (2014). Films die het best zijn te omschrijven als soms licht dramatische feelgoodfilms, overgoten met een sfeervolle kleurgloed.

Dat geldt ook voor de twee films van zijn hand die vanavond tegelijkertijd worden uitgezonden. De oudste, Chocolat, kun je inmiddels een tv-klassieker noemen, die minstens twee keer per jaar voorbijkomt. Het is een mierzoete, charmante komedie over een Frans dorpje in 1959 waar helemaal niets gebeurt. Totdat Vianne Rocher (Juliette Binoche) zich er vestigt en een chocolaterie opent. Dan ondergaan het dorp en zijn inwoners een gedaanteverandering - en komt Johnny Depp nog even langs als rondtrekkende hippiegitarist die Binoche verleidt.

In Safe Haven is Julianne Hough een jonge vrouw op de vlucht, die een veilige haven bereikt denkt te hebben in een kustplaatsje in North-Carolina. Dat daar ook een bijzonder vriendelijke weduwnaar (Josh Duhamel) woont, pleit bepaald niet tegen het stadje. Groot is de schrik als ze op een dag te boek blijkt te staan als gezochte moordenares. Langzaam wordt de werkelijkheid daarachter duidelijk; eerst voor de kijker, daarna pas voor de nieuwe omgeving van de vrouw.

Safe Haven - een verfilming van een roman van Nicholas Sparks, van wie Hallström eerder Dear John verfilmde - is braaf en veilig vermaak waarvan mogelijke scherpe randjes zorgvuldig zijn gladgeschuurd. Net als in zijn andere films blijkt Hallström daarin ook hier een grootmeester.

The Island (Michael Bay, 2005)
Veronica, 20.30-23.10 uur
Sterrenvehikel waarin Ewan McGregor en Scarlett Johansson, gehuld in strakke witte pakjes, twee klonen zijn, gemaakt om organen te doneren. En die zijn na een ecologische ramp (in 2019) van groot belang. Maar omdat de twee klonen kunnen denken, proberen ze hun makers te ontvluchten. En na een opvallend rustig eerste half uur gaat het dan goed los - niet voor niets maakte regisseur Michael Bay naam met films als The Rock (1996), Pearl Harbor (2001) en Transformers. Age of Extinction (2014). Actie dus, keiharde actie. Voor liefhebbers.

l'Enfant d'en haut (Sister)
TV 5, 21.10-22.30 uur
(Ursula Meier, 2012) Mooi, schrijnend drama over een ouderloze broer en zus die samen een huishouden vormen in een dorp tussen de Zwitserse skipistes. De 12-jarige Simon (Kacey Mottet Klein) is een slimme dief en heler, die zich tegoed doet aan de luxe in de skigebieden. Zijn oudere zus Louise (Léa Seydoux) stort zich intussen van de ene scharrel op de andere. In Sister (de internationale titel van de film) laat de Franse regisseur Ursula Meier niet alleen het isolement zien waarin de twee kinderen zo afsteken tegen de wintersporttoeristen, ze maakt vooral ook voelbaar dat de sterke band tussen de twee zich niet zomaar laat verbreken. Al zijn de scènes waarin ze in elkaars armen liggen te slapen, mooi gefotografeerd door veterane Agnès Godard, de enige momenten waarop ze tot bedaren komen; eenmaal weer op het dievenpad, wordt Simon zo nerveus en schichtig als een klein roofdier, wat de film zijn pijnlijke onrust geeft.

Meer over