Chirac haalt in China groot contract binnen voor Airbus

De Franse president Chirac heeft op de eerste dag van een staatsbezoek aan China meteen al een contract binnengehaald voor de verkoop van dertig Airbus-vliegtuigen ter waarde van 2,9 miljard gulden....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Het is veruit de belangrijkste opdracht die de Franse vliegtuigindustrie oogst tijdens het donderdag begonnen bezoek van het Franse staatshoofd. Chirac was met zijn Chinese collega Jiang Zemin aanwezig bij de ondertekening van het contract in de Grote Hal van het Volk, het parlementsgebouw.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Shen Guofang, merkte op dat goede politieke betrekkingen de economische samenwerking bevorderen. Hij prees Frankrijk omdat het dit jaar voor het eerst sinds de bloedige Tienanmen-opstand van 1989 afzag van steun aan een gezamenlijke anti-Chinese resolutie van de EU bij de VN-mensenrechtencommissie niet steunden.

Het was Nederland dat zich als EU-voorzitter sterk maakte voor behandeling van de resolutie, die uiteindelijk zelfs niet eens onderwerp van discussie werd. VVD-leider Bolkestein legde toen al een verband tussen de belangen van Airbus in China en het Franse verzet tegen veroordeling van Chinese mensenrechtenschendingen. In een artikel in de Volkskrant wees hij erop dat het uitgerekend de vier 'Airbuslanden' waren die China de hand boven het hoofd hielden.

Airbus is voor bijna 38 procent in handen van de Franse fabrikant Aérospatiale. De andere partners zijn het Duitse Dasa, British Aerospace en het Spaanse Casa. Airbus heeft zijn zinnen gezet op de Chinese groeimarkt, die tot nu toe voor 70 procent in handen is van het Amerikaanse Boeing. Het marktaandeel van Airbus van 15 procent steekt daar schril bij af. De fabrikant mikt op 50 procent.

Meer over