Chirac en Prodi willen snel ambassadeurs naar Iran

De Franse president Jacques Chirac heeft vrijdag verklaard dat hij en de Italiaanse premier Romano Prodi gaan werken aan een spoedige terugkeer van de ambassadeurs van de Europese Unie naar Iran....

Reuter

CHAMBERY

De president zei dat er een regeling moet worden gevonden inzake de Iraanse eis dat de Duitse ambassadeur als laatste van de diplomaten uit EU-landennaar Teheran terugkeert. Chirac en Prodi zeiden dat zij vastbesloten blijven het terrorisme te bestrijden en dat zij willen dat de 'kritische dialoog' van de EU met Iran wordt voortgezet.

De EU-lidstaten hebben in principe besloten hun ambassadeurs naar Iran te laten terugkeren. Deze werden in april uit Teheran teruggeroepen nadat een Duits gerechtshof in een vonnis had gezegd dat de Iraanse leiders opdracht hadden gegeven tot de moord op vier Iraanse dissidenten in het restaurant Mykonos in Berlijn in 1992. Iran ontkent betrokkenheid bij de moorden.

Teheran-radio gaf op 16 september aan dat Iran bij zijn voorwaarde blijft voor de terugkeer van ambassadeurs. De Europese Unie heeft die tot dusver afgewezen.

Duitsland noemde de Iraanse eis dat Bonns ambassadeur als laatste naar Iran terugkeert een onaanvaardbare 'verdeel-en-heerstactiek'. De EU steunt de Duitsers in hun standpunt. Een woordvoerder van de Luxemburgse voorzitterscpa van de EU zei gisteren dat er geen enkele voortgang valt te bespeuren in de contacten met Iran.

Meer over