'Chique' museum voor realisme

DOOR KARIN AALBERTS

AMSTERDAM - Hans van Heeswijk architecten heeft de opdracht gekregen om een nieuw museum voor realistische kunst te ontwerpen in het Gelderse Gorssel. Ondernemer Hans Melchers kocht begin dit jaar alle Nederlandse werken uit de toenmalige kunstcollectie van Dirk Scheringa, oprichter van de failliete DSB Bank. Deze werken krijgen naar verwachting in het voorjaar van 2015 een plek in het nieuwe museum in de Achterhoek.

Het museum zal worden gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Gorssel. Aan architect Van Heeswijk de taak om het 20ste eeuwse pand uit te breiden tot een modern museum.

In een nieuwe vleugel komen op twee verdiepingen zeven expositiezalen. In het historische pand komt onder andere een museumbrasserie en een aula. Het gebouw moet de allure krijgen van een klassiek museum, stelt Van Heeswijk. 'Je moet een gebouw goed op zijn plek zetten. Uitbundige en iconische gebouwen zoals je die in het buitenland veel ziet, passen niet in de schaal en omgeving van Gorssel.' Het paviljoenachtige gebouw moet 'minimalistisch, chique en introvert' zijn.

De Roskamweide nabij het museum wordt door landschaparchitect Michael van Gessel doorgetrokken tot vlakbij het pand.

Het architectenbureau ontwierp eerder ook al museum Hermitage Amsterdam, het Graphic Design Museum Breda en is bezig met de uitbreiding van het Mauritshuis in Den Haag. 'Het mooie van het ontwerpen van gebouwen met een publieke functie is dat je niet alleen de buitenkant ontwerpt maar ook het interieur. Daardoor kunnen beide een zelfde kwaliteit krijgen', zegt de architect.

De bouw van het museum begint in het voorjaar van 2013.

undefined

Meer over