Chipkaart doet aanval op compact disc

Siemens brengt binnen twee jaar een credit-card-achtige chipkaart op de markt die uiteindelijk een vervanger moet worden voor de huidige compact disc, zo is deze week bekend gemaakt....

De chip op de kaart zal in eerste instantie 8 Mb (megabyte) aan informatie kunnen bevatten, meer dan het werkgeheugen van een moderne computer. Een latere versie moet 32 Mb kunnen bevatten. Op gewone cd's gaat tegenwoordig overigens al viermaal zoveel informatie.

Aan het uitlezen van informatie komen geen mechanische handelingen te pas (zoals dat bij de voortdurend draaiende cd wel het geval is) zodat het geheel volgens Siemens ook veel robuuster is. Het energieverbruik is daardoor zoveel lager, dat voeding met een lichtgevoelige cel mogelijk is.

Bij het ontwikkelen van de geheugenchipkaart is in eerste instantie gemikt op de markt voor draagbare elektronica. Volgens de eerste ontwerpen hoeft een walkman voor het afspelen van muziek, niet veel groter te zijn dan een luciferdoosje. Ook toepassingen in elektronische zakagenda's, notebookcomputers en autoradio's worden overwogen.

Siemens is over de nieuwe techniek in onderhandeling met media-bedrijven en apparatenbouwers.

Meer over