Chipindustrie profiteert van aardbeving in Taiwan

De chipindustrie profiteert waarschijnlijk van de aardbeving die Taiwan heeft getroffen. Analisten verwachten prijsstijgingen, omdat twee van de grootste chipmakers op het eiland, Taiwan Semiconductor en United Microelectronics, schade hebben opgelopen....

De twee bedrijven, die gezamenlijk 12 procent van de wereldmarkt van 64 megabyte geheugenchips (de zogenoemde DRAMs) producerenn, lieten dinsdag weten dat door de aardbeving de elektriciteit was uitgevallen. Ze voegden daaraan toe dat de productielijnen niet zijn aangetast.

Analisten twijfelen aan deze bewering. 'Productielijnen zijn zeer gevoelig voor trillingen', aldus Jon Chong-hwa van de zakenbank Salomon Smith Barney KEB Securities. 'Ik denk dat dit zal leiden tot een nieuwe prijsstijging van de computerchips.'

Volgens ingewijden in de chipindustrie duurt het zeker een of twee maanden voordat chipfabrieken normaal draaien na stroomuitval. Het aanbod van computerchips op de wereldmarkt wordt daardoor even verstoord, hetgeen de prijsstijgingen in hand werkt.

Analisten verwijzen naar een grote elektriciteitsstoring in Taiwan eind juli, waarvan Taiwan Semiconductor en United Microelectronics ook al het slachtoffer waren. Die storing zorgde toen voor een forse prijsstijging van de computerchips.

De DRAM-chips zijn in enkele maanden fors duurder geworden. In juni werd voor één chip nog 4 dollar betaald, nu ligt het prijsniveau rond de 12 dollar.

De recente prijsstijgingen zijn ook het gevolg van de grote vraag naar computers. Jon Chong-hwa verwacht dat binnenkort de grens van 15 dollar, die onlangs even werd gehaald, wordt overschreden.

Meer over