Chip in nieuwe paspoort herkent de bezitter

Het nieuwe paspoort wordt voorzien van een chip. Die kan de unieke eigenschappen van lichaamsdelen als vingers, handpalm en ogen herkennen....

Hiertoe heeft het kabinet vrijdag besloten. De nieuwste technische snufjes worden nog niet verwerkt in het paspoort, dat over twee jaar wordt uitgegeven. Wel wordt de pas ervoor gereed gemaakt.

Burgers moeten vanaf 2001 enkele dagen wachten op een nieuw paspoort. Het kabinet heeft besloten om de paspoorten op één centraal punt uit te geven en niet langer door de gemeenten te laten uitgeven. Zo kan het paspoort beter fraudebestendig worden gemaakt. Het kabinet verzekert dat de wachttijd niet langer dan vijf dagen zal zijn. De nieuwe pas kan gewoon op het gemeentehuis worden aangevraagd.

Met één uitgiftepunt zijn de investeringen voor de peperdure machines die de veiligheidssnufjes aanbrengen, te behapstukken. Ook is de kans op diefstal kleiner dan wanneer de paspoorten door het hele land worden uitgegeven.

Er komt een regeling voor spoedgevallen. In hoge nood kan men binnen 24 uur een pas krijgen. Op Schiphol kan het nooddocument worden verkregen.

Volgens het onderzoeksbureau NIPO wil een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking best enkele dagen langer wachten voor een beter beveiligd paspoort.

Meer over