Chinezen zetten kwestie-Taiwan op spaarbrander

Na ruim een halve eeuw stagnatie tekent zich tussen China en Taiwan een doorbraak af. China laat het politieke conflict over de hereniging voorlopig rusten en richt zich op economische integratie, te beginnen met de vestiging van directe scheepvaart-, handels- en postverbindingen....

Peking geeft zijn politieke doel, de hereniging van het vasteland met het eiland Taiwan, niet op, maar wil dat nu bereiken met andere middelen. De invasiedreigementen hebben plaatsgemaakt voor een pragmatische benadering. 'We willen Taiwan niet meer veroveren, maar kopen', zei een commentator. 'Dat is ook veel meer de Chinese manier.'

China's oude voorwaarde voor het herstel van de in 1949 verbroken verbindingen met Taiwan is de Taiwanese erkenning dat het eiland deel uitmaakt van China. Voor de Taiwanese president Chen Shui-bian is dit onaanvaardbaar .

Een hoge Chinese functionaris zei tegen buitenlandse correspondenten dat China bereid is die oude voorwaarde te laten vallen. Taiwanese en Chinese bedrijven zouden buiten hun regeringen om onderhandelingen mogen beginnen over de vestiging van directe verbindingen. Deze zijn sinds een jaar slechts toegestaan tussen het vasteland en drie Taiwanese eilandjes pal voor de Chinese kust.

Een woordvoerster van het bureau Taiwanzaken van de Chinese regering zei woensdag echter dat de politiek tegenover Taiwan niet is veranderd. Dat kan wijzen op onenigheid; waarschijnlijker is dat de anonieme functionaris het terrein heeft voorbereid voor een ommezwaai.

Deze kondigde zich vorige week al aan toen vice-premier Qian Qichen de banvloek over de Democratische Progressieve Partij (DPP) van president Chen Shui-bian introk. Plotseling was China tot de overtuiging gekomen dat slechts een minieme minderheid in de DPP, die Taiwans onafhankelijkheid in haar statuten heeft staan, separatistisch gezind is.

De vice-premier nodigde DPP-leden 'met een geëigende status' uit tot een bezoek aan China. Die invitatie geldt volgens het bureau Taiwanzaken niet voor 'verstokte separatisten' als president Chen en vice-president Annette Lu. Maar de anonieme functionaris zei dat ook Chen welkom is, zoals de Amerikaanse president Nixon voor zijn historische bezoek in 1973.

De versoepeling van de Chinese houding tegenover Taiwan lijkt meer te zijn dan slechts een presentje voor de Amerikaanse president Bush, die op 21 en 22 februari Peking bezoekt. Ze is het resultaat van een herijking van de tot nu toe gevolgde politiek, die averechts heeft gewerkt.

Peking legt zich erbij neer dat de voor een eendagsvlieg versleten president Chen een blijvertje is. Dreigen met een invasie heeft geen zin. Tot 2008 kan China niets doen, omdat het anders een boycot van de Olympische Spelen in Peking riskeert.

Beter is een bevordering van de economische relaties. De Taiwanese ondernemers mogen volop investeren op het vasteland, waar grond- en arbeidskosten vele malen lager zijn dan in Taiwan. Als Taiwan eenmaal economisch is opgeslorpt, zal de politieke hereniging een formaliteit zijn.

Meer over