Chinezen vrezen dat hun hond in de pan belandt

Het Yulin Hondenvlees Festival, dat dit weekend in het zuiden van China van start gaat, ligt onder vuur van dierenliefhebbers. Hun aantal neemt in China toe dankzij een welvarende middenklasse die huisdieren vertroetelt. Bij hen groeit de ergernis over de hardhandige handel in gestolen honden, waar het Hondenvlees Festival volgens activisten op teert.

Honden op de markt in de Zuid-Chinese stad Yangshuo. Beeld Stan Putman
Honden op de markt in de Zuid-Chinese stad Yangshuo.Beeld Stan Putman

Circa tweeduizend honden zullen er dit weekend in Guanxi, nabij de grens met Vietnam, worden afgemaakt ten behoeve van toeristen en Chinezen. Activisten zullen er eveneens heen reizen, op het gevaar af met de lokale bevolking te botsen. Sommigen van hen kopen honden van handelaren om ze te redden, maar dat is een onder dierenliefhebbers omstreden methode. Bij de vorige editie van het festival leidde het tot zware mishandeling van honden op straat. De handelaren hoopten zo de activisten tot snelle aankoop te bewegen.

Honden worden in China zo veel gestolen dat het fokken van de dieren niet lonend is. Volgens onderzoek van dierenactivisten is 70 procent van de plattelandsbevolking ten minste één hond kwijtgeraakt aan dieven. De aanvoer naar de markten waar ze tot voedsel worden verwerkt, verloopt vaak zo ruw dat veel honden onderweg overlijden.

Meer over