Chinezen slaan terug met eigen nummer 39-grap

Negenendertig Chinese restaurants geven deze week 39 procent korting op nummer 39 van de menukaart - met of zonder rijst. De kortingsactie met een knipoog heeft een serieuze ondertoon: Nederlandse Chinezen willen op deze manier aandacht vragen voor de discriminerende stereotyperingen die ze ten deel vallen.

AMSTERDAM - Ook willen de restaurants nog steeds excuses van jurylid Gordon, die een Chinese deelnemer aan de televisieshow Holland's Got Talent bejegende met grappen over 'number 39 with rice'.

De actie is bedacht door drie Chinese jongerenorganisaties, in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO). Die stuurde haar negenhonderd leden het verzoek mee te doen, en zo een vrolijk statement te maken.

Maar achter die vrolijkheid gaat een breed gedragen gevoel schuil: veel Nederlandse Chinezen zijn ontevreden over de afloop van de discussie rond Gordon. Ze willen dat er een definitief einde komt aan het oubollig etiketteren van Chinezen, meestal met een verwijzing naar een restaurant ('sambal bij').

'We willen laten zien dat Chinezen niet vies zijn van een grap, zolang beide partijen erom kunnen lachen', zegt Yan Ting Yuen, een van de initiatiefnemers. 'Maar het is wel degelijk serieus. We hebben de afgelopen weken veel positieve reacties gehad, maar ook negatieve: weer zo'n zeurende minderheid. Maar we zeuren niet. Ik vind het niet fijn om op deze manier te worden bejegend. Mijn dochter van 8 vindt dat ook niet fijn. We hebben jarenlang onze mond gehouden en zeggen nu: luister naar ons.'

De deelnemende 39 restaurants zijn vanaf vanavond te vinden op de website nummer39metrijst.nl. Onder hen is het gerenommeerde Haagse restaurant Han Ting, dat een Michelinster heeft en een menukaart zonder nummers, maar wel met moderne Frans-Chinese haute cuisine. 'Natuurlijk doen we mee aan deze leuke actie', zegt Han Ji namens het restaurant. 'We snappen best dat veel Chinezen gekwetst zijn. We begrijpen niet dat Gordon niet mans genoeg is om zijn excuses te maken, al was het maar omdat deze grappen door mensen anders worden uitgelegd dan hij bedoelt.'

Het was niet moeilijk restaurants te vinden die mee wilden doen, zegt Frank Chan van ondernemersvereniging VCHO. 'Dit is iets dat bij iedereen leeft in de Chinese gemeenschap. U vindt het denk ik ook niet prettig als u bij mij komt eten en ik u een kaaskop noem. Of het nu discriminatie is of niet, we kunnen dit niet zomaar stilletjes voorbij laten gaan. Daarom hebben we deze ludieke actie bedacht.' Het stelt de Chinese restaurateurs, zegt hij, ook in staat de kwestie op een vrolijke manier met klanten te bespreken.

Deze week staat er daarom voor één keer een nummer 39 op de menukaart van het Haagse sterrenrestaurant Han Ting. Eigenaar Han Ji nodigt Gordon alvast uit voor een 'fine dining-avond', en hoopt dat hij komt. 'Nummer 39 wordt bij ons Golden Duck, als eerbetoon aan de Gouden Eeuw en als symbool voor geluk. Zonder rijst, maar met een prachtige rode wijn en bijzondere amuses.'

undefined

Meer over