Nieuws

Chinese wietcriminelen, ook actief in Nederland, opgepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft een deel van een internationaal opererende Chinese criminele organisatie opgerold, die gespecialiseerd is in illegale kweek en verkoop van wiet. De groep immigranten uit de zuidelijke provincie Fujian was in heel Europa actief, ook in Nederland.

De criminelen tapten voor hun wietteelt genoeg stroom af om 1.177 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Beeld EPA
De criminelen tapten voor hun wietteelt genoeg stroom af om 1.177 huishoudens van elektriciteit te voorzien.Beeld EPA

Van oudsher richten Chinese triades zich op heroïne. De criminele activiteiten van deze geheime genootschappen verschoven de afgelopen twintig jaar naar amfetamine. De laatste jaren duiken steeds vaker echter ook Chinese criminele organisaties op in de illegale wietteelt. Volgens Dina Siegel-Rosenblit, een in Chinese internationale criminaliteit gespecialiseerde hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, is er geen sprake van een klassieke triade, maar is de snel groeiende illegale wietteelt in Spanje een gevolg van nieuwe vormen van georganiseerde criminaliteit onder met name tweede generatiemigranten uit China.

Siegel-Rosenblit zegt geen signalen te hebben dat in Nederland Chinezen zich met wiet bezighouden: ‘Daar is de Chinese gemeenschap hier te klein voor.’ Maar in Zuid-Europa worden Chinese bendes steeds belangrijker in de wietcriminaliteit, met Spanje als de spil in de wietproductie. Ook bij eerdere acties van de Spaanse politie werden grote aantallen Chinezen opgepakt.

Maandag arresteerde de Spaanse politie 65 Chinezen in Spanje, Portugal en Nederland die de opbrengst van dertien enorme wietplantages in heel Europa aan de man brachten. De 40 duizend wietplanten van de Spaanse plantages hebben een straatwaarde van ruim 7 miljoen euro. De politie kwam de organisatie op het spoor via een in 2019 onderschepte zending wiet.

De Bende van Fujian, zoals de Spaanse politie de relatief nieuwe Chinese speler op de Europese wietmarkt noemt, bestaat uit twee grote families die samenwerken. De wiet die de Spaanse politie ontdekte, werd binnenshuis geteeld met behulp van kunstlicht. De benodigde stroom, genoeg voor 1.177 huishoudens, werd illegaal van het elektriciteitsnet afgetapt.

Om het snel uitdijende imperium van wietplantages en opslagruimtes te financieren, wierf de criminele organisatie ‘investeerders’ die 100 duizend euro inlegden. De Chinese wietcriminelen worden er ook van beschuldigd dat ze met ontvoeringen en geweld de plaatselijke en internationale concurrentie uit de weg probeerden te ruimen. De groep zou minstens zevenhonderd zendingen wiet naar Frankrijk, Portugal, Duitsland, Roemenië, Nederland en Engeland hebben verzonden.

Chinees-Europese wietsyndicaten

De laatste jaren ontpopt Spanje zich als een belangrijk centrum voor de op Europese markten gerichte Chinese wietcriminaliteit. Een van de oorzaken is volgens de Spaanse politie het grote aantal Chinese ondernemers dat in Spanje is neergestreken en zijn geld tot de financiële crisis van 2008 verdiende met groothandels en detailhandel. Toen door de recessie die activiteiten niet winstgevend meer waren, vertrokken veel Chinese zakenmensen. Ze verhuurden hun leegstaande opslagruimten op afgelegen industrieterreinen aan andere Chinezen, die daar wietkwekerijen begonnen. Dat is gebleken uit eerdere politieacties in heel Spanje waarbij grote hoeveelheden wiet, contant geld en luxe auto's in beslag werden genomen.

Op de diensten van een enkele Spaanse elektricien na houden deze Chinees-Europese wietsyndicaten teelt, distributie en handel volledig in eigen hand. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van illegaal naar Europa gesmokkelde Chinezen voor de verzorging van de wietplanten, een taak die voorheen vaak door Vietnamese migranten werd uitgevoerd.

De Spaanse politie stelde bij eerdere grote vangsten in 2018 dat de illegale wietteelt in Spanje enorm is gegroeid door toedoen van de Chinese drugsmaffia. Ook Amerikaanse en Britse politiediensten melden regelmatig dat Chinese bendes actief zijn in de illegale wietteelt.

Meer over