Chinese universiteiten voeren campagne tegen westerse feestdag

Chinese universiteiten voeren campagne tegen Kerstmis met indoctrinatiesessies en een uitgaansverbod voor studenten. Door aan te schoppen tegen westerse feestdagen willen de onderwijsautoriteiten in vier steden de belangstelling voor Chinese traditionele festivals nieuw leven inblazen.

Chinese studenten in de stad Changsha protesteren tegen Kerstmis. Het spandoek luidt: 'Verzet tegen Kerstmis, Chinezen moeten geen buitenlandse feesten vieren'. Beeld afp
Chinese studenten in de stad Changsha protesteren tegen Kerstmis. Het spandoek luidt: 'Verzet tegen Kerstmis, Chinezen moeten geen buitenlandse feesten vieren'.Beeld afp

Officieel wordt Kerstmis in atheïstisch China niet gevierd, maar sinds een jaar of tien vinden vooral jongeren het leuk om er iets aan te doen. Winkelen in de spectaculair versierde shoppingparadijzen bijvoorbeeld, en daarna uit eten met vrienden. Maar aan de 'adoratie' van een westers feest moet een einde komen, vonden universiteiten in de steden Xian, Changsha en Wuhan.

In Changsha paradeerden studenten, verkleed in Chinese gewaden, rond met leuzen tegen kerstmis: 'Goede Chinese kinderen vieren geen westerse feestdagen'. De Noord-West-Universiteit in Xian liet studenten drie uur lang propagandafilms, waaronder een langdradige rolprent over de wijsgeer Confucius, bekijken. Bewakers en docenten stonden bij de ingang van de filmzaal om te vermijden dat jongeren zich aan de filmavond zouden onttrekken. Wie verzuimde, kreeg drie keer zoveel straf als normaal voor een uur spijbelen. De school verlaten is rond de kerstdagen verboden.

Al wekt het Kerstverbod veel hoon op de Chinese sociale media, het Chinese staatspersbureau Xinhua looft het initiatief als 'positieve aandacht voor eigen Chinese traditionele festivals'. De stemmingmakerij tegen Kerstmis past ook in het politiek correcte straatje van een overheidscampagne de eigen cultuur te 'beschermen' tegen westerse invloeden. Hollywoodfilms, westerse feestdagen en het christelijk geloof: ze worden steeds populairder, terwijl de interesse voor de eigen tradities juist afkalft.

Kerstversieringen in Peking, met op de achtergrond het iconische olympische stadion 'het vogelnest'. Beeld ap
Kerstversieringen in Peking, met op de achtergrond het iconische olympische stadion 'het vogelnest'.Beeld ap
Een 'kerstboom' van neonlichten in Peking. Beeld ap
Een 'kerstboom' van neonlichten in Peking.Beeld ap

Saaie familiebijeenkomsten versus hippe kerst

Chinese festivals draaien in de beleving van jongeren om langdurige, saaie familiebijeenkomsten waar tantes en moeders oubollige specialiteiten op tafel zetten. Veel leuker dan bij je familie in de huiskamer te hangen is het relatief nieuwe, hippe Kerstfeest. Dat merkt zelfs het Finse plaatsje Rovaniemi, een uithoek in Lapland, dat als 'thuisland van de Kerstman' toeristen trekt. Rovaniemi opent een Aziatische dependance in de West-Chinese provinciehoofdstad Chengdu, waar op een oppervlakte van 10.000 meter een kopie verrijst van Rovaniemi, compleet met arresleetjes.

De anti-Kerst-campagne laat dit soort puur commerciële initiatieven met rust: de Chinese overheid is vooral gekant tegen de 'spirituele vervuiling' door westerse normen en waarden. Zo wordt het Christendom steeds populairder: officieel tellen de staatskerken 23 miljoen leden, maar volgens onafhankelijke deskundigen zijn er wel 100 miljoen Chinese christenen.

In de Oost-Chinese stad Wenzhou, bijgenaamd Chinees Jeruzalem wegens het grote aantal Christelijke kerken, kregen alle onderwijsinstellingen, van peuterspeelzalen tot universiteiten, deze week een schriftelijke instructie van de onderwijsautoriteiten waarin aandacht voor kerstmis op school ronduit verboden werd. In Wenzhou werden eerder dit jaar de honderden kruistekens van kerken gesloopt, omdat er volgens de overheid met ruim vierduizend kerken 'te veel kruizen' in het straatbeeld te zien zijn.

Kerstmannen maken reclame in een winkelcentrum in Peking. Beeld afp
Kerstmannen maken reclame in een winkelcentrum in Peking.Beeld afp
Meer over