Chinese stuwdammen zijn vaak onveilig

Bijna 33 duizend stuwmeren in China, waaronder honderd van grote afmetingen, zijn onveilig. Rampen van kolossale omvang zijn daarom allesbehalve denkbeeldig....

Sinds de stichting van de Volksrepubliek in 1949 is het met 3200 stuwdammen misgegaan. In augustus 1975 bezweken twee dammen in de provincie Henan. Twintigduizend mensen verdronken. Achttien jaar later brak een kleine stuwdam in de provincie Qinghai door en joeg driehonderd mensen de dood in. Een rapport van het ministerie van Waterstaat maakt duidelijk dat dergelijke rampen zich gemakkelijk kunnen herhalen.

China telt meer stuwmeren dan enig ander land: 84.800. Ze bevatten 458 miljard kubieke meter water, dat gebruikt wordt voor de opwekking van elektriciteit, voor irrigatie, als industrie- en als drinkwater. Als alle dammen zouden doorbreken, zouden 310 miljoen mensen gevaar lopen - een kwart van de Chinese bevolking - en wordt ook een kwart van de bebouwbare grond in China bedreigd.

De meeste dammen zijn gebouwd tussen 1957 en 1977, dus in de periode van het dogmatisch marxisme. In de bouw was men minder dogmatisch. Onder het motto 'meer, sneller, beter, goedkoper' werd op deugdelijkheid nog minder gelet dan tegenwoordig. Vaak begon de bouw al terwijl de projecten nog op de tekentafel lagen.

Vijftig grote dammen met verborgen gebreken zijn de laatste vijftien jaar versterkt. En nu blijken bijna 33 duizend dammen hoognodig aan reparatie toe te zijn. Volgens voorstellen van het ministerie van Waterstaat moeten alle reservoirs in 2010 veilig zijn. Er zou een speciaal fonds moeten worden gesticht voor de reparatie van de grote stuwmeren, die staatseigendom zijn. Dit fonds zou voor een deel ook het herstel moeten financieren van de middelgrote en kleine meren, die onder beheer staan van de lokale overheden.

Het alarmerende nieuws over de stuwdammen volgt op een ongekende stroom van kritiek op de Drieklovendam in de Yangtze-rivier. Dit grootste waterkrachtproject ter wereld, dat bijna zestig miljard gulden gaat kosten, moet in 2009 afkomen. Premier Zhu Rongjiheeft de corruptie bij de bouw van de dam aan de kaak gesteld. Het staatspersbureau Nieuw China meldde dat het geld is opgeraakt. En een gezaghebbend tijdschrift waarschuwde voor de sociale chaos die de gedwongen verhuizing van minstens 1,2 miljoen mensen teweeg zou kunnen brengen.

Meer over