Chinese staat neemt de macht over bij verzekeraar Anbang, het moederbedrijf van Reaal en Zwitserleven

De Chinese staat heeft de macht overgenomen bij verzekeraar Anbang, de Chinese moeder van het Nederlandse Reaal en Zwitserleven. De bestuurskamerputsch is het gevolg van de zware schuldenlast van Anbang, en de 'economische misdaden' van topman Wu Xiaohui, aldus de Chinese toezichthouder van verzekeraars, CIRC.

Jonathan Witteman
Kantoor van Anbang in Beijing Beeld ap
Kantoor van Anbang in BeijingBeeld ap

Het voortbestaan van Anbang zou volgens CIRC op het spel staan. De al in juni op non-actief gestelde Xiaohui is in staat van beschuldiging gesteld.

Anbang was de laatste jaren net als veel andere Chinese bedrijven bezig aan een buitenlandse strooptocht. Zo kocht de verzekeraar in 2015 de Nederlandse verzekeraar Vivat - bekend van de merken Reaal, Zwitserleven en ACTIAM - over van de Nederlandse staat. Dit gebeurde voor het symbolische bedrag van 1 euro, maar Anbang beloofde wel zo'n 1,4 miljard euro te investeren in het kwakkelende Vivat. Het jaar ervoor had Anbang al voor bijna 2 miljard dollar het New Yorkse hotel Waldorf Astoria overgenomen.

Deze en andere aankopen hebben Anbang opgezadeld met een flinke schuldenberg. Daarin staat de verzekeraar niet alleen: het Chinese bedrijfsleven heeft zich met de vele buitenlandse overnamen een geschatte schuld van 132 miljard euro op de hals gehaald. Die schuldenberg is de Chinese staat een doorn in het oog. Mede door de hoge bedrijfsschulden dreigen de Chinese schulden de komende vier jaar uit te dijen tot meer dan drie keer de grootte van de totale Chinese economie, blijkt uit cijfers van Bloomberg.

De regering van president Xi Jinping heeft daarom een speerpunt gemaakt van het terugdringen van de schulden van China's grootste bedrijven. Hij hoopt de groei van de Chinese economie zo op meer duurzame leest te schoeien, na de kredietroes onder het bedrijfsleven van de afgelopen jaren. Ook voert Xi een kruistocht tegen corruptie. De ingreep bij Anbang en de vervolging van topman Wu Xiaohui is tot nu toe het meest geruchtmakende wapenfeit in deze kruistocht. Vertegenwoordigers van de Chinese Centrale Bank en verzekeringstoezichthouder CIRC nemen voor zeker een jaar het dagelijks bestuur over bij Anbang. De afgezette topman Wu Xiaohui is aangeklaagd voor fraude en verduistering.

Wat de eventuele gevolgen zijn voor Vivat, is niet duidelijk. Afgelopen zomer drong de Chinese staat er al op aan dat Anbang zijn buitenlandse bezittingen moest verkopen. De Nederlandsche Bank zegt niet te willen reageren op de ingreep van de Chinese staat op het moederbedrijf van Vivat. 'Wij geven geen commentaar op individuele casussen.' Een Vivat-woordvoerder denkt dat de ingreep 'geen gevolgen heeft' voor de Nederlandse verzekeraar. 'Vivat is goed gekapitaliseerd. Wij hebben geen behoefte aan kapitaalstromen van Anbang naar ons, en kapitaalstromen van ons richting de aandeelhouders zijn onderworpen aan het toezicht van De Nederlandsche Bank. Wij zijn een zelfstandige vennootschap, en vallen dus onder de Nederlandse wetten en regels. Dus voorlopig zal de ingreep geen consequenties hebben voor ons.'

Meer over