'Chinese spionnen in Australië ontvoerden dissidenten’

'SYDNEY..

ANP

In Australië bevinden zich ongeveer duizend Chinese spionnen. Dat heeft een Chinese ex-diplomaat zaterdag gezegd. Sommigen van hen hebben met succes politieke dissidenten ontvoerd, aldus Chen Yonglin zaterdag op een bijeenkomst ter herinnering aan het bloedbad, 4 juni 1989, op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

De 37-jarige Chen was tot vorige week eerste secretaris op het Chinese consulaat in Sydney. Hij kon zich naar eigen zeggen niet langer verenigen met de vervolging van dissidenten door de Chinese regering en verliet daarom de diplomatieke post. De diplomaat zoekt nu politiek asiel in Australië en heeft beloofd ‘alles te vertellen wat ik weet’ over de manier waarop China omgaat met andersdenkenden.

Chen, die zegt te worden achtervolgd door agenten van de Chinese geheime dienst, vertelde zaterdag over een geval waarin geheime agenten een dissident wisten terug te krijgen naar China. Zij ontvoerden de zoon van Lan Fu, voeren hem met een bootje de volle zee op en transporteerden de student vervolgens in een vrachtschip naar China. Zijn vader keerde vervolgens vrijwillig terug naar China waar hij in 2000 ter dood werd veroordeeld. Chen vreest dat hem nu eenzelfde lot te wachten staat.

Chen was zelf betrokken bij de studentenopstand in 1989 maar ging twee jaar later in diplomatieke dienst. In de weekeinde-editie van de krant The Australian vertelt Chen dat hij de afgelopen vier jaar ook verdachten in de gaten heeft moeten houden. Onder hen waren politieke tegenstanders van het Chinese regime en aanhangers van de verboden meditatieve Falun Gong-beweging. Uit protest zou hij echter nooit wat hebben doorgegeven aan zijn meerderen.

Chen heeft de Australische autoriteiten met zijn asielverzoek in een lastig parket gebracht, stelde een Australische analist zaterdag. ‘Als dit in de dagen van de Koude Oorlog zou zijn gebeurd, hadden we hem met open armen ontvangen’, aldus Keith Suter voor de zender Sky News. ‘Maar nu is China een belangrijke handelspartner van Australië en zullen we het uiterste doen om China niet te beledigen.’

De communistische Chinese overheid heeft een uiterst slechte reputatie als het gaat om mensenrechten. Amerika constateerde dit voorjaar nog in een rapport dat er veel tegenstanders van het regime worden gearresteerd. Zij hebben vaak geen kans op een eerlijk proces en worden soms gemarteld of mishandeld.

Meer over