Chinese politie verhindert uitreiking prijs aan blogster

De Tibetaans-Chinese dichteres en blogster Tsering Woeser heeft deze week huisarrest opgelegd gekregen. De politie verhinderde haar zo om gisteren in de residentie van de Nederlandse ambassadeur een van de Prins Claus Prijzen in ontvangst te nemen. Die werd haar eind vorig jaar toegekend.

SHANGHAI - De 46-jarige Woeser, die al jaren actief blogt over de situatie in Tibet, is de meest prominente stem van Tibet binnen China. Ze werd geboren als dochter van een officier van het Chinese leger in Lhasa. Daar werkte ze bij een literair blad tot ze vanwege haar kritische opstelling problemen kreeg en verhuisde naar Peking.

Het fonds zegt dat de Tibetaanse de prijs verdient 'vanwege haar moed om te spreken voor hen die verdrukt zijn'. Woeser, die driekwart Tibetaans is en eenkwart Han-Chinees, is getrouwd met Wang Lixiong, een bekende Chinese auteur die ook vaak over Tibet schrijft.

De afgelopen maanden schreef ze over de golf van zelfverbrandingen in Tibet, die een protest zijn tegen de Chinese overheersing en de repressie die gaande is in Tibetaanse kloosters die zich niet naar de lijn van Peking willen voegen.

Woeser en haar man worden al jaren lastiggevallen door de veiligheidsdienst. Ze kreeg eerder huisarrest, haar blogs werden afgesloten en ze werd bedreigd door Chinese nationalistische hackers. Via haar blog functioneert ze vaak als een éénpersoonspersbureau door foto's en verhalen uit Tibet te plaatsen.

De toekenning van de prijs aan een Tibetaans kopstuk is een politiek gevoelige beslissing van het Prins Claus Fonds. Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlandse prijs wordt toegekend aan een Chinese dissident. Onlangs kreeg de activiste Ni Yulan de Mensenrechtentulp, een prijs van de Nederlandse regering die door een onafhankelijke jury wordt toegekend.

Ook Ni (51) kon de prijs, 100 duizend euro groot, niet in ontvangst nemen. Ze zit in de cel in afwachting van een proces. Ze kreeg de prijs voor haar inzet voor de belangen van burgers van Peking wier huis in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 werd onteigend. Ze heeft al meermalen gevangen gezeten.

De Nederlandse regering gaf geen speciaal op China gerichte publiciteit aan de prijs. Ook de uitreiking van de Claus Prijs aan Woeser was in een besloten setting gepland. Toen Noorwegen de Nobelprijs voor de Vrede in 2010 jaar toekende aan de Chinese schrijver en activist Liu Xiaobo, dreigde Peking met economische strafmaatregelen.

undefined

Meer over