Chinese ondernemer ziet brood in afval

De rijkste man van Azië koopt de twee afvalverbrandingsinstallaties van Van Gansewinkel in Rozenburg (bij Rotterdam) en Duiven (bij Arnhem). Het Nederlandse bedrijf kan daarmee een deel van de schuld aflossen waaronder het gebukt ging na een avontuur met twee investeringsmaatschappijen.

AMSTERDAM - Het bedrijf Cheung Kong van de Chinese multimiljardair Li Ka-shing betaalt 943 miljoen euro voor de twee afvalovens, die behoren tot het voormalige Rotterdamse afvalbedrijf AVR. Directeur Andy Hunter van Cheung Kong noemt AVR een 'aantrekkelijk bedrijf', met 'stabiele inkomsten en een goede winstgevendheid'.

Het conglomeraat uit Hongkong heeft straks in Nederland naar eigen zeggen 20 duizend werknemers in dienst. Eerder kocht het de drogisterijen Kruidvat, Trekpleister en Ici Paris XL. Ook bezit het de Rotterdamse containerterminal ECT. Dat het ook brood in afval ziet, bleek begin dit jaar uit de overname van het Nieuw-Zeelandse EnviroWaste.

In de afvalovens van AVR wordt energie uit afval gewonnen. Met een aandeel van 23 procent is AVR marktleider in Nederland. Er werken 430 mensen.

Met de deal komt AVR wederom in een nieuwe wereld. Het rustige Rotterdamse nutsbedrijf werd in 2006 geprivatiseerd en voor 1,4 miljard euro gekocht door private investeringsmaatschappijen, waaronder de Amerikaanse 'barbaren' van KKR en CVC.

Die partijen kochten een jaar later ook het Brabantse familiebedrijf Van Gansewinkel, dat groot was geworden in afvalinzameling. De investeerders lieten hun nieuwe aanwinst samengaan met AVR en hingen de combinatie vol met schulden, in de hoop het bedrijf via een beursgang met winst te verkopen.

Dat mislukte. In Nederland waren veel afvalovens gebouwd, terwijl door de crisis het afvalaanbod daalde. Daardoor daalden de prijzen fors, en werden de afvalbedrijven minder waard.

Van Gansewinkel en anderen hebben die overcapaciteit 'opgelost' door afval te importeren uit Italië, Ierland en Engeland. Inmiddels worden de ovens van AVR voor bijna een kwart gevuld met buitenlandse troep. Omdat de afvalcontracten voor langere termijn zijn afgesloten, zijn de inkomsten gegarandeerd - reden voor KKR en CVC om de boel af te splitsen, en voor Cheung Kong om in te stappen.

Van Gansewinkel, dat vorig jaar over een schuld van 1,5 miljard euro nog 110 miljoen euro rente moest betalen en mede daardoor 82 miljoen verlies leed, kan met de opbrengst van de verkoop in theorie tweederde van zijn schuld aflossen. Eigenaren KKR en CVC kunnen een deel van de opbrengst ook afromen. 'De financiële positie wordt nadrukkelijk verstevigd', is alles wat de woordvoerder erover kwijt wil.

Het resterende Van Gansewinkel gaat zich weer volledig richten op inzameling en recycling -zoals ook voor de fusie met AVR. Volgens de woordvoerder is er zeker vooruitgang geboekt. 'We hebben de inzamelings- en recyclingactiviteiten van AVR geïntegreerd in Van Gansewinkel, en zijn we nu marktleider in de Benelux. We blijven bij onze strategie: afval bestaat niet.'

undefined

Meer over