Chinese 'ivoorkoningin' gearresteerd in Tanzania

Een Chinese vrouw die door het leven gaat als de 'koningin van het ivoor' is in Tanzania opgepakt voor ivoorhandel. Ze zou minstens 706 slagtanden van olifanten hebben verhandeld, ter waarde van zo'n 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen euro).

redactie
Ivoren beeldjes in een winkel in Hongkong. Beeld epa
Ivoren beeldjes in een winkel in Hongkong.Beeld epa

De 66-jarige Yang Feng Glan wordt beschouwd als de meest beruchte smokkelaar die de afgelopen tien jaar is gearresteerd in Oost-Afrika. Ze had de leiding over een gesmeerde handelsketen tussen het oosten van het continent en China, aldus de autoriteiten in Tanzania. Ook veel smokkelaars die voor de vrouw werkten zijn de afgelopen tijd aangehouden.

Tweederde populatie gedood
Tanzania stond lange tijd bekend om zijn grote populatie olifanten, maar vorig jaar werd bekend dat stropers zeker 65.000 dieren hebben gedood sinds 2009. Dat is bijna twee derde van het totale aantal dat leeft in het Oost-Afrikaanse land.

Glan wordt vastgehouden in de streng beveiligde Segerea gevangenis in Dar es Salaam. Op 12 oktober zal de rechter een borgsom vaststellen. Als ze wordt veroordeeld, kan ze tot ruim twintig jaar cel krijgen.

Meer over