Chinese groep reikt eigen vredesprijs toch uit

De groep achter een Chinees alternatief voor de Nobelprijs voor de vrede heeft vandaag gezegd een bevel van de regering om de prijs van dit jaar niet uit te reiken naast zich neer te zullen leggen. De Confucius Vredesprijs wordt op 9 december uitgereikt aan de Russische premier Vladimir Poetin.

AP/Redactie
Vladimir Poetin ontvangt dit jaar de Confucius Vredesprijs. Beeld epa
Vladimir Poetin ontvangt dit jaar de Confucius Vredesprijs.Beeld epa

Het ministerie van cultuur zegt geen toestemming te hebben gegeven voor het uitreiken van de prijs en stelt dat het China Internationale Vredesonderzoekscentrum bovendien zonder toestemming zijn naam heeft gewijzigd.

De prijs werd in 2010 in het leven geroepen toen de Nobelprijs voor de vrede werd uitgereikt aan de gedetineerde Chinese schrijver Liu Xiaobo, die een gevangenisstraf van elf jaar uitzit voor de roep om politieke hervormingen. De Chinese regering en haar aanhangers reageerden woedend op de prijs voor Liu.

De rechtvaardiging om Poetin de prijs toe te kennen is enigszins dubieus gezien zijn reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals het vastzetten van politieke rivalen en de harde aanpak van critici van de regering. Tijdens zijn periode als president zorgde Poetin volgens het centrum 'voor een opmerkelijke versterking van het leger en de politieke status van Rusland'.

De prijs wordt uitgereikt door professoren en andere wetenschappers die zeggen onafhankelijk van de regering te opereren. Als de groep gedwongen wordt de prijsuitreiking te annuleren, dan begint ze gewoon met de planning van die van volgend jaar, aldus Qiao Damo, hoofd van het centrum.

De vijandige houding van de autoriteiten lijkt te zijn geworteld in de wens controle over de maatschappij te houden en te voorkomen dat onafhankelijke spelers een rol krijgen in de buitenlandse betrekkingen van Beijing.

Meer over