nieuwsgames

Chinese gamers overrompeld door gekuiste versie van schietspel (met patriottisch vernislaagje)

Het was een van de populairste videogames van China, met 70 miljoen spelers per dag. Maar sinds vorige week is PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) ineens verdwenen. Gamers kregen een alternatief aangeboden voorzien een patriottisch vernislaagje.

Reclame voor de Chinese luchtmacht in het spel PUBG.  Beeld
Reclame voor de Chinese luchtmacht in het spel PUBG.Beeld

Als vervanging kregen Chinese spelers Game For Peace: exact hetzelfde schietspel, maar dan met socialistische slogans op de achtergrond en reclame voor de Chinese luchtmacht. Een patriottisch vernislaagje om het computerspel aanvaardbaar te maken voor de Chinese autoriteiten.

PUBG – een schietspel dat als doel heeft alle tegenstanders af te knallen – bestond al ruim een jaar in China, maar al die tijd had licentiehouder Tencent geen toestemming om het spel te commercialiseren. Chinese spelers konden alleen een gratis bètaversie downloaden, waarin ze geen extra wapens of kostuums konden kopen. De ontwikkelaar verdiende dus geen cent. Volgens analisten liep Tencent jaarlijks tot 1 miljard euro aan inkomsten mis.

In China zijn alle vormen van entertainment onderhevig aan steeds meer overheidscontrole, en sinds begin vorig jaar geldt dat ook voor videogames. De Communistische Partij acht gewelddadige computerspelletjes verslavend, slecht voor de ogen en ‘niet in lijn met de socialistische kernwaarden’. Dus geven de autoriteiten nauwelijks nog vergunningen voor vechtspelletjes af.

Groen bloed

Aanvankelijk probeerde Tencent, het grootste internetbedrijf van China, de overheid met kleine aanpassingen te vermurwen. Zo werden bloedplassen groen gekleurd in plaats van rood. Toen dat niet hielp, besloot het bedrijf tot zwaardere ingrepen. Miljoenen Chinese gamers kregen de boodschap dat PUBG niet langer beschikbaar was, maar dat ze – met behoud van hun score – konden overstappen naar Game for Peace. Dat spel kreeg wel een overheidsvergunning.

In wezen is Game for Peace precies hetzelfde eliminatiespel, waarbij spelers op een eiland worden gedropt en elkaar dienen uit te moorden. Maar waar het geweld in PUBG gratuit was, dient het nu een hoger doel. De spelers nemen deel aan een gefingeerde VN-missie tegen terrorisme en vechten in een militaire omgeving vol patriottische slogans. Het spel is volgens Tencent ‘een eerbetoon aan de krijgers in de blauwe hemel, die ons nationale luchtruim verdedigen’.

Er spuit geen bloed meer uit geëlimineerde tegenstanders, die nu zwaaiend uit beeld verdwijnen. Beeld vk
Er spuit geen bloed meer uit geëlimineerde tegenstanders, die nu zwaaiend uit beeld verdwijnen.Beeld vk

Het nieuwe spel is niet alleen politiek opgepoetst, maar ook minder gewelddadig en minder verslavend. Een registratiesysteem zorgt ervoor dat spelers minimaal 16 jaar oud moeten zijn, en tot hun 18de maximaal twee uur per dag kunnen spelen. Dodelijk getroffen tegenstanders spuiten niet langer groen bloed, maar zwaaien voor ze uit beeld verdwijnen.

Op Chinese sociale media, waar de transformatie tienduizenden reacties opleverde, waren de eerste commentaren niet mals. ‘Een spel voor peuters’, reageerde iemand op Weibo, het Chinese Twitter. ‘Het is alsof je vrouw plastische chirurgie heeft ondergaan, en jou ervoor laat betalen’, aldus een ander. Sommige gamers vonden Game for Peace zo flauw dat ze via een omweg een buitenlandse versie van PUBG downloadden.

Volgens analisten zullen de meeste PUBG-spelers zich uiteindelijk bij de situatie neerleggen, en wordt een socialistisch speldecor allicht een vereiste voor elke Chinese gameontwikkelaar. ‘Je zou het als een briljante vorm van satire kunnen zien’, aldus een anonieme auteur op discussieforum Fengwen Shequ. ‘Ik vond Game for Peace eerst lachwekkend, maar na een tijdje lach je niet meer. Iedereen weet waarom dit nodig is.’

Meer over