Chinese auberginesalade met zwarte azijn

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Chinese auberginesalade met zwarte azijn (Bijgerecht voor 4 personen).

Onno Kleyn
Chinese auberginesalade met zwarte azijn. Beeld  Onno Kleyn
Chinese auberginesalade met zwarte azijn.Beeld Onno Kleyn

'De ontdekking van een nieuw gerecht is belangrijker voor de mensheid dan de ontdekking van een nieuwe ster.' Zo, die staat. Of stond, want de uitspraak is van gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin en hij komt uit diens Physiologie du goût uit 1825. Hij had overigens beter kunnen schrijven 'voor een mens', want het gaat uiteraard om ieders eerste kennismaking met iets lekkers.

Er zijn vast astronomen die na het toevoegen van een hemelse gasbol aan de grote catalogus een week lang gloeien van geluk, maar mondiaal gezien is de kans dat er flinke aantallen blij worden van iets nieuw lekkers aanmerkelijk groter.

Ingrediënten

2 aubergines

4 eetl. olie

3 eetl. geroosterde sesamolie

1 teen knoflook, ragfijn gehakt

1 volle theelepel sambal manis

4 eetl. Chinese zwarte azijn (chinkiang)

2 lente-uitjes, fijngesneden

De frequentie van dat soort culigeluksmomenten neemt natuurlijk af naarmate je ouder wordt, stomweg omdat je al zo veel hebt meegemaakt, maar ik heb ze toch nog steeds.

Zoals bij het vrotten in die Chinese auberginesalade in Lyon, waar ik eerder over berichtte. Een onooglijke, grijsbruine berg kledder waarop de bereider in een desperate poging tot decoratie een sliertje rode peper had bedacht.

Ik zal u op de Volkskrant-site de ter plaatse gemaakte kiek besparen; de thuisversie zag er beduidend aantrekkelijker uit. Maar die smaak! Glijerig glad glibberend zalig, zacht snottend met de zoetbittere toon van aubergine afgezet tegen knoflook; die pittige, weinig zure zwarte rijstazijn en dan ook nog eens de verleidelijke geur van olie van geroosterde sesam.

Bereiding

Verwijder de steelaanzet van de aubergines. Snijd ze daarna in twee helften, gewoon middendoor en daarna in de lengte in repen. Meng die in een grote ovenschaal met de olie en wat zout. Dek af met aluminiumfolie, zet in de oven, schakel die in op 180 graden - voorverwarmen hoeft niet - en bak 45 minuten.

Roer de sesamolie, knoflook, sambal en azijn door elkaar en meng met de (vooral witte) helft van de lente-ui en de aubergine als die uit de oven komt. Laat iets afkoelen.

Eet hem nu of als hij helemaal koud is. Ook als kliekje uit de koelkast smaakt hij geweldig, maar breng hem voor het serveren heftig op smaak met zout, azijn en sesamolie.

U zult merken dat hij koud flink meer smaakmakers nodig heeft. Garneer met de resterende lente-ui.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over