nieuws

Chinees Marskarretje toont eerste beelden van rode planeet

Een zwart-witfoto van een lege Marsvlakte, met op de voorgrond de helling vanaf de lander die leidt naar naar het oppervlak van de planeet. En een kleurenfoto van opengeklapte zonnepanelen. Dat zijn de eerste beelden die de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA vrijgeeft van het Marskarretje dat sinds afgelopen weekend op de rode planeet vertoeft.

Het Chinese Marskarretje Zhurong heeft zijn zonnepanelen uitgeklapt en laadt zijn systemen op voor zijn negentig dagen durende verkenningstocht.  Beeld AP
Het Chinese Marskarretje Zhurong heeft zijn zonnepanelen uitgeklapt en laadt zijn systemen op voor zijn negentig dagen durende verkenningstocht.Beeld AP

De succesvolle landing is een uitzonderlijke prestatie. Onze buurplaneet is een kerkhof vol mislukte missies; tot voor kort lukte het alleen de Verenigde Staten om Marskarretjes rond te laten rijden. Zhurong, vernoemd naar een vuurgod uit de Chinese mythologie, begint nu aan een ontdekkingstocht die minimaal negentig dagen moet duren.

China wil met de missie de wereld laten zien tot welke technologische staaltjes het in staat is het in staat is. Ook moet Zhurong helpen grote wetenschappelijke vragen te beantwoorden. Het karretje zal op het Marsoppervlak zoeken naar sporen van ondergronds water, een basisingrediënt voor (voormalig) leven op onze buurplaneet. Al langer bestaat het idee dat Mars miljarden jaren geleden óók een blauwe, natte planeet was waarop ooit leven heeft bestaan.

Terwijl Zhurong zijn eerste meters maakt, reiken de ambities van de Chinezen alweer verder. Zo wil het land een onbemande reis maken naar de sterren. Over een jaar of drie, vier, moeten twee sondes in de voetsporen treden van de Amerikaanse Voyager 1 en 2 uit de jaren zeventig, de enige door mensen gebouwde apparaten die de grenzen van ons zonnestelsel hebben verlaten. Overigens denken ook de VS na over zo’n nieuwe interstellaire missie.

 Zhurong, boven aan de rails, voorafgaand aan zijn landing op het Marsoppervlak.  Beeld AP
Zhurong, boven aan de rails, voorafgaand aan zijn landing op het Marsoppervlak.Beeld AP
Meer over