Chinees Lin schittert in NBA

Amerika is in de ban van een nieuwe ster. Basketballer Jeremy Lin van de Knicks is 'slechts' 1.91 meter lang en hij heeft een Harvard-diploma.

NEW YORK - Als fanatieke liefhebber in New York moet Edward Ryeom zijn aandacht verdelen tussen zeven professionele sportclubs en drie voetballende kinderen. De financieel expert en hardloper is zelden níet met sport bezig.

Maar sinds begin deze maand is de Koreaanse Amerikaan Ryeom (42) gebiologeerd door één sport en één man, net zoals talloze Amerikanen. De Chinees-Amerikaanse basketballer Jeremy Lin (23) heeft de kwakkelende New York Knicks een stoot energie en vijf zeges op rij gegeven. Hij scoort gemiddeld 26,8 punten en geeft 8 assists.

'Kijkend naar hem, hoop ik dat mijn kinderen beseffen dat ze hun droom moet najagen', zegt Ryeom. 'Dat ze zich geen grenzen moeten opleggen.'

Het sensationele en inspirerende verhaal van Lin is meer dan 'onbekende speler krijgt kans'. Lin is van Chinese afkomst, is bescheiden en beleefd, belijdt zijn christelijke geloof openlijk, is slechts 1,91 meter lang en studeerde aan topuniversiteit Harvard. Tot voor kort sliep Lin op de bank van zijn broer, zo onzeker was zijn toekomst.

Maskertjes

Hij voldoet, kortom, in geen enkel opzicht aan het gebruikelijke spelersprofiel in profliga NBA. Dat kan verklaren waarom media ook buiten de sportrubrieken vol staan met liefdesverklaringen aan Lin. Op Twitter en Facebook zoemt zijn naam rond. Rappers schrijven songs over zijn opkomst. In Madison Square Garden duiken papieren maskertjes op met zijn gelaat; de bekendste sporttempel van het land lijkt vol Chinezen te zitten. New Yorkse media strooien met het woord 'Lin-sanity', een variatie op insanity (waanzinnigheid).

De vijftien miljoen Amerikanen van Aziatische afkomst zijn beter in staat om zich aan te passen dan andere minderheden. Op school, universiteit en werkvloer doen ze het goed. Hun collectieve ervaring doet denken aan de Joodse immigratie in eerdere tijden. En net als voor de Joden was - en is - de sport bij Aziaten geen sterk punt.

Nu is er voor het eerst een jonge Aziatische Amerikaan die schittert in het basketbal. Het geeft de 'Lin-mania' een sprookjesachtige lading. De lange Chinees Yao Ming is wel een ster in Houston, maar hij is niet in de VS opgegroeid.

'Lin haalt het stereotype van de onhandige, Aziatische studiebol onderuit', zegt Ryeom. Sterker, Lin is trots op zijn hersenen en diploma van Harvard. Met ploeggenoot Landry Fields, ook hoogopgeleid, heeft hij een originele groet ontworpen. Ze doen een kort pantomimespel wanneer ze elkaar passeren op de vloer. Ernstig beelden zij uit dat ze een boek lezen en een bril opzetten. Het is weer eens iets anders dan een stoere vuistdruk of borstkascontact.

Edward Ryeom is immigrantenkind en vader van voetballende kinderen. Hij weet uit ervaring dat sport een middel is om zelfvertrouwen op te bouwen en emancipatie te bevorderen. Daarom zijn velen onder de indruk van dit 'Jackie Robinson-moment'. Robinson was in 1947 de eerste zwarte honkballer die de rassenscheiding doorbrak. Eric Spoelstra, de half-Filipijnse coach van Miami: 'Het is bijzonder om te zien hoe hij barrières doorbreekt.'

Ook journalist Michael Luo is geraakt door de spreekkoren 'M.V.P.' (meest waardevolle speler) die door Madison Square Garden galmen. In The New York Times schreef Luo over zijn ontroering als medechristen, mede-Chinees en oud-student van Harvard. Hij haalde een bijbelvers aan: 'Lijden brengt karakter voort, karakter brengt hoop voort, en hoop stelt ons niet teleur.'

Huidskleur

Lin was tot voor kort een onbekende, zwervende speler. Nu blijkt hij perfect te passen in het vlugge offensieve systeem van de coach. Plotseling is Lin de inspirerende 'point guard' (spelverdeler) met inzicht die New York miste. Dankzij de 38 punten die hij vrijdag maakte, versloeg zijn team de favoriete Los Angeles Lakers. Maandag werd hij 'speler van de week' in de oostelijke divisie.

Lin maakt zijn medespelers beter. Het schotpercentage en het totaal aantal punten van de club zijn gestegen terwijl de sterspelers Amare Stoudemire en Carmelo Anthony tot gisteren afwezig waren. Ze keren deze week terug naast Lin.

'De hype komt alleen maar doordat hij Aziaat is', mopperde de zwarte bokser Floyd Mayweather. 'Zwarte spelers doen elke avond wat hij doet.' Maar zelden duikt uit het niets een jonge speler van Harvard op om een beroemd team op zijn schouders te nemen, los van zijn huidskleur.

'Hij heeft de opwinding in Madison Square Garden terug weten te brengen', vindt basketbaljournalist Howard Beck. Op Valentijnsdag sprak Beck van 'een love story die niemand wil zien eindigen'.

undefined

Meer over