Chinees He Haijin aanwinst voor FVT

De vaderlandse tafeltenniscompetitie heeft er dit seizoen weer een aantal trekpleisters bij. Na de Olympische Spelen maakt de Nigeriaan Toriolo zijn opwachting bij Ankerstars....

Van onze tafeltennismedewerker

Feijenoord ontmoette het achttienjarige talent in het begin van dit jaar in Shanghai waar de ploeg van trainer/coach Dennis Huisman een trainingsstage afwerkte. Met de Chinese tafeltennisbond kwam Feijenoord vervolgens overeen dat er twee jeugdspelers afwisselend hun kunsten gaan vertonen in de Nederlandse eredivisie.

He Haijin, die in de herfstcompetitie meespeelt, is een zogenoemde 'penhouderspeler' die met beide kanten van het bat kan 'spinnen'. Hij maakte vorige week tegen Veldhoven nog niet al te veel indruk.

Hij leed, nerveus spelend, tegen de Belg Vanvinckenroye zijn eerste nederlaag. Behalve de cultuurschok van het spelen in een westers land had hij ook last van een lichte ontsteking in zijn speelarm. Daarvoor is hij afgelopen week behandeld.

En met kennelijk succes, want tegen Veghel was er van het letsel niets te merken. Hij kwam geen moment in gevaar tegen de debutant. Erik van Kempen en Jos Verhulst werden kansloos met 2-0 weggespeeld.

Feijenoord, dat de wedstrijd met 6-1 won, kan door de komst van He Haijin nu wat 'spelen' met de opstelling. Michel de Boer, jarenlang een van de beste eredivisiespelers, kan door de komst van de nieuwe kopman nu op positie 2 of 3 worden gezet.

De Boer; 'Dat betekent dat we kunnen kiezen of ik tegen de kopman speel of juist niet. In dat systeem moet ik eigenlijk alles kunnen winnen.'

Dat is bepaald geen grootspraak, want De Boer (30) wordt met de jaren steeds vaster en slimmer. Tegen Veghel koos Huisman ervoor om de Hagenaar meteen op de nummer een van Veghel te zetten en dat pakte goed uit; Verhulst werd met maar liefst 21-10 en 21-13 weggemept.

De Rotterdammers maakten maar een schoonheidsfoutje; Barry Wijers verloor verrassend van Gert-Jan van de Braak. Vast lijkt te staan dat de drievoudige landskampioen opnieuw gaat meedoen in de strijd om de hoofdprijzen. Volgens De Boer zijn er vier geheide kandidaten voor de play-offs en heeft zijn team een prima kans op de herfsttitel.

Daarna wordt het lastiger, verwacht De Boer. 'Als Ankerstars met Toriolo en Pastoors in vorm komt, is dat op papier het sterkste team.'

Tenzij He Haijin bewijst de beste speler van de eredivisie te worden. 'En dat sluit ik niet uit', houdt De Boer de moed erin.

Meer over