China ziet India als nieuwe grote vijand

Even leek de relatie tussen de opkomende grootmachten China en India, die in het verleden een oorlog uitvochten, te verbeteren....

SHANGHAI Met welk land heeft China de grootste kans om in oorlog te geraken, vroeg de nieuwe Chinese Engelstalige staatskrant Global Times zijn lezers in een online opinieonderzoek. India is de waarschijnlijkste tegenstander, meenden ruim 300 respondenten. China’s traditionele vijanden, de VS en Japan, werden met ruim 200 stemmen tweede en derde.

De opmars van India als nieuwe vijand is al enige tijd gaande in de Chinese beeldvorming. Tot vorig jaar leken beide opkomende mondiale grootmachten geleidelijk nader tot elkaar te komen, ondanks een al vele decennia lopend grensgeschil in de strategische Himalayaregio aan de oostrand van Tibet. Maar sinds deze zomer gaat de relatie bergafwaarts.

Van Chinese zijde wordt met argusogen gekeken naar de troepenversterkingen die India in juni naar de omstreden regio dirigeerde. Zestigduizend extra soldaten, ondersteund door zware artillerie en een eskader van de modernste Sukhoi-gevechtsvliegtuigen, zijn aan de omstreden grens gelegerd om ‘toekomstige uitdagingen voor de nationale veiligheid’ het hoofd te kunnen bieden.

In de Chinese staatspers wordt sindsdien de stekelige toon opgevoerd. India koestert al lange tijd ‘tegenstrijdige’ opvattingen over China, vindt Peking: het is jaloers op de vele aandacht die de wereld aan China besteedt. Want terwijl New Delhi zich vanwege zijn democratische systeem ‘superieur’ voelt, kampt het met een ‘teleurstellende binnenlandse situatie’.

‘India kan op een aantal vlakken niet concurreren met China’, stelt de Global Times. ‘Zoals internationale invloed, algemene nationale macht en economische schaalgrootte. Maar India heeft dat kennelijk nog niet in de gaten.’

In Peking verdenkt men New Delhi ervan dat het een schrander geopolitiek spel aan het spelen is. Want India flirt graag met de VS en ook met Japan, maar het wil toch niet echt onderdeel worden van de ‘ring om China’ die de VS met Aziatische bondgenoten in Chinese ogen probeert te vormen. In ruil voor die terughoudende opstelling verwacht India van Peking concessies in het grensgeschil in de Himalaya’s, zo is de Chinese inschatting.

Dat kan New Delhi echter vergeten, aldus Peking. ‘We willen vreedzaam samenleven met de Indiërs, maar niet omdat we bang voor ze zijn. We zullen geen meter toegeven aan de grens. India moet zich afvragen of het zich de gevolgen van een confrontatie met China kan veroorloven’, aldus de staatskrant, die eerder dit jaar werd opgericht om China’s internationale profiel te versterken.

India en China vochten in 1962 een korte grensoorlog uit over het omstreden gebied, dat in India Arunachal Pradesh heet. Jarenlange onderhandelingen om de grens definitief te bepalen hebben niets opgeleverd. De afgelopen paar jaar slaagde China er wel in slepende grensgeschillen met Rusland en Vietnam bij te leggen. China is een bondgenoot van India’s aartsvijand Pakistan. Sinds kort worden in Pakistan ook Chinese straaljagers in licentie gemaakt.

De stekelige commentaren uit Peking volgen op verhalen in de Indiase pers over een groeiend ‘Chinees gevaar’. Indiase telecombedrijven kijken bijvoorbeeld met scheve ogen naar de grote hoeveelheid apparatuur die de Chinese staatsbedrijven Huawei en ZTE in India weten af te zetten. Dat vormt een veiligheidsrisico in de grensregio’s, en is daarom voortaan verboden, besloot New Delhi onlangs.

Meer over