NIEUWSCHINA

China zet grote groep Amerikaanse journalisten uit in ongekende maatregelen

China zet een grote groep Amerikaanse journalisten uit. De bureaus van de Washington Post, New York Times, Wall Street Journal, Voice of America en Time worden allemaal doorgelicht. Daarna moeten de correspondenten van Amerikaanse nationaliteit van de drie dagbladen binnen tien dagen het land verlaten.

Beijing neemt tegenmaatregelen naar aanleiding van wat Beijing ‘de Amerikaanse onderdrukking van Chinese media-organisaties’ noemt. Een grote groep Amerikaanse journalisten wordt het land uitgezet. Beeld AFP
Beijing neemt tegenmaatregelen naar aanleiding van wat Beijing ‘de Amerikaanse onderdrukking van Chinese media-organisaties’ noemt. Een grote groep Amerikaanse journalisten wordt het land uitgezet.Beeld AFP

Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend gemaakt.

De maatregelen zijn ongekend, daar ze tientallen correspondenten in een keer treffen. Ook de aangekondigde inspectie van de administratie over personeel, financiën, onroerend goed en activiteiten van vijf nieuwsorganisaties tegelijk is een zeer ongebruikelijke stap.

Beijing neemt tegenmaatregelen naar aanleiding van wat Beijing ‘de Amerikaanse onderdrukking van Chinese media-organisaties’ noemt. Onlangs classificeerde Washington de Amerikaanse bureaus van vijf grote Chinese staatsmedia als verlengstukken van de Chinese staat, een status die beperkingen van het aantal personeelsleden en Amerikaanse inzage in financiële administratie met zich meebrengt.

Onlangs werden enkele Amerikaanse correspondenten van The Wall Street Journal uitgezet wegens een kritisch opinieartikel over de coronapandemie in die krant. De nieuwe beperkingen in een toch al zeer moeilijk werkklimaat voor de buitenlandse pers in China werden iets na middernacht (lokale tijd) bekend gemaakt. Er is nog geen reactie van de Amerikaanse regering.

Dit schreven we eerder

China zet journalisten uit om opiniestuk coronavirus.

Meer over