China wil meer overzeese toeristen

China heeft jarenlang stijf op slot gezeten voor toeristen, maar zelfs nadat Deng Xiaoping de deur openzette, bleef de stroom van toeristen mondjesmaat....

China gaat een agressieve politiek voeren om veel meer buitenlandse toeristen te lokken, speciaal uit de Verenigde Staten, Japan en Duitsland. Het toerisme, dat twintig jaar geleden vrijwel niet bestond, moet een van de grote deviezenverdieners van de Volksrepubliek worden.

Steeds meer buitenlanders weten de weg naar China te vinden. Tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976) zat het Rijk van het Midden stijf op slot. In 1978, het jaar waarin Deng Xiaoping de deur openzette, werd het land bezocht door zegge en schrijve 230 duizend buitenlanders. In 2000 waren het er iets meer dan tien miljoen, 20 procent meer dan het jaar daarvoor. Dit kwam vooral door een snelle groei van het aantal toeristen uit andere landen van Azië.

Tien miljoen is voor dit immense land nog een zeer bescheiden aantal. Het aantal bezoekers uit Hongkong, Macau en de 'afvallige provincie' Taiwan was vorig jaar zeven keer zoveel, vooral dankzij het levendige verkeer tussen Hongkong en de naburige metropolen Shenzhen en Kanton. De statistieken beschouwen deze met dollars betalende Chinezen als buitenlandse bezoekers.

Alle overzeese toeristen samen gaven in China 16,2 miljard dollar uit, 15 procent meer dan in 1999. Deze trend wil de overheid krachtig stimuleren, zo bleek op een in januari gehouden congres in Kunming, de hoofdstad van de toeristisch belangrijke provincie Yunnan in Zuid-West-China. Het doel voor 2001 is negentig miljoen overzeese bezoekers en een inkomen van 18 miljard dollar.

In de periode van het dit jaar beginnende vijfjarenplan - de Chinese economie laat zich steeds meer leiden door de marktwetten, maar de vijfjarenplannen van de geleide economie blijven bestaan - wil China zijn toeristisch potentieel aan landschapsschoon en cultuurschatten volop gaan ontwikkelen. Luxe hotels zijn er meer dan genoeg, infame logementen ook, maar de categorie daartussenin, net en niet duur, is nog heel spaarzaam vertegenwoordigd.

Premier Zhu Rongji zei op het congres dat de staat de toerisme-industrie krachtiger gaat steunen met uitbreiding van de infrastructuur, standaardisering en een betere controle. Service en management zullen beter worden. En tot verdriet van de malafide reisbureaubazen en andere profiteurs gaat de knoet over illegale activiteiten.

In aantallen valt het buitenlandse toerisme haast weg tegen het binnenlandse, dat exponentieel groeit na een lange periode waarin de Chinezen hun dorp niet eens uit mochten. He Guangwei, directeur van de Nationale toerismedienst, schat dat dit jaar 760 miljoen Chinezen in eigen land op reis gaan. Van overzee verwacht hij er 'slechts' negentig miljoen: 79 miljoen uit Hongkong, Macau en Taiwan, elf miljoen uit de rest van de wereld.

Maar die negentig miljoen, nog geen 11 procent van alle toeristen, zullen samen zorgen voor bijna een derde deel van de inkomsten van de branche. De totaalomzet in het toerisme moet dit jaar uitkomen op om en nabij de 500 miljard yuan, omgerekend een kleine 150 miljard gulden. Dat is 11 procent meer dan in 2000.

De melkkoe van het overzeese toerisme moet worden gekoesterd en nog productiever gemaakt. De groei zoekt men vooral in het Westen en Japan. Ieder jaar reizen 130 miljoen Amerikanen, Japanners en Duitsers over de wereld, maar nog geen drie miljoen van hen heeft vorig jaar China bezocht, van wie bijna twee miljoen Japanners.

Om de reislust in deze landen meer op China te richten zal een intensieve promotiecampagne worden gestart. De toeristen kunnen rekenen op mooier landschapsschoon, roerender folklore en beter eten. En er is al begonnen met een versoepeling van het visumbeleid.

Sinds november kunnen toeristengroepen uit landen waarmee China diplomatieke relaties heeft, zonder visum doorreizen van Hongkong of Macau naar Guangzhou, het oude Kanton. Daar mogen ze zes dagen blijven. In twee maanden tijd kreeg de stad 75 duizend buitenlandse bezoekers extra. Ze wil nog verdere versoepeling en droomt al van een gouden toeristische driehoek in de delta van de Parelrivier: Hongkong-Macau-Kanton.

Het subtropische toeristeneiland Haikou in het uiterste zuiden van China blijft niet achter. Met ingang van het nieuwe jaar hebben groepen toeristen uit 21 landen, waaronder Nederland, geen visum meer nodig voor een bezoek van maximaal twee weken. De enigen die van die maatregel zijn uitgesloten, zijn buitenlandse journalisten.

Meer over