China waarschuwt Taiwan voor escalatie

China laat niet toe dat de politieke spanningen op het eiland Taiwan escaleren. Peking, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt, waarschuwde de regering in Taipei dat het niet aan de zijlijn zal blijven toezien als de situatie uit de hand loopt....

China liet in het midden waaruit een eventuele reactie zou kunnen bestaan. De communistische machthebbers dreigden al vaker met ingrijpen op het westers georiënteerde Taiwan.

Het Chinese bureau voor Taiwanese aangelegenheden reageerde op de onrust in Taiwan rond de jongste presidentsverkiezingen. Tot woede van de oppositie bevestigde de centrale kiescommissie vrijdag de overwinning van zittend president Chen.

Chen's gelonk naar onafhankelijkheid is Peking een doorn in het oog. De communisten hadden liever Chen's uitdager Lien aan de macht gezien, omdat die betere betrekkingen met Peking wil.

Volgens China negeerde de kiescommissie het hevige verzet van de oppositie tegen de verkiezingsuitslag. De oppositie kondigde voor zaterdag een massale protestdemonstratie aan. Zij verwacht een half miljoen deelnemers.

Taipei zei in reactie op de waarschuwing van China, dat het land zich niet met Taiwanese aangelegenheden moet bemoeien. Een dergelijke bemoeienis zal alleen maar afkeuring oproepen bij de Taiwanese bevolking, stelden de autoriteiten. Zij beschouwen zichzelf als enige rechtmatige regering van Taiwan en het Chinese vasteland.

De Taiwanese kiescommissie riep Chen officieel tot winnaar van de verkiezingen uit, nadat het hooggerechtshof de eis van de oppositie om hertelling had afgewezen. Chen won de verkiezingen van 20 maart met een verschil van slechts 0,2 procent (30.000 stemmen) van rivaal Lien.

De kiescommissie verklaarde een ongebruikelijk hoog aantal stembiljetten van de ruim dertien miljoen kiezers ongeldig. Chen had een dag voor de stembusronde een aanslag overleefd.

De Taiwanese regering en de oppositie slaagden er niet op tijd in een compromis te bereiken over een wijziging van de kieswet om hertelling van de stemmen mogelijk te maken. De wet schrijft namelijk voor dat er binnen een week een winnaar moet worden uitgeroepen.

Aanhangers van Lien die wilden voorkomen dat Chen tot winnaar zou worden uitgeroepen, bestormden de zetel van de centrale kiescommissie. Zij gooiden met eieren en stenen waardoor ruiten sneuvelden. Honderden Lien-getrouwen hadden al een week buiten voor de zetel van de commissie gebivakkeerd om hun eis voor hertelling kracht bij te zetten.

Meer over