China vliegt de lucht in

Chinezen kunnen even gemakkelijk aan dynamiet komen als Amerikanen aan een geweer. Als er een vuurwerk- of aanstekerfabriek in de lucht vliegt, kijkt daarvan nauwelijks iemand op....

Anders is het gesteld met opzettelijke explosies. Een employé van het staatstelecommunicatiebedrijf in de stad Qiqihar besloot kort geleden zijn grieven kracht bij te zetten met een bomaanslag op zijn kantoor. Hij dreigde honderden mensen op te blazen als het bedrijf niet tegemoet kwam aan zijn klachten over zijn huis. In een politiecel heeft hij nu nieuwe huisvestingsklachten.

In de provincie Guangxi zocht een bedrogen echtgenoot eveneens zijn heil in dynamiet. Hij blies het huis van zijn rivaal op, die samen met twee zoons en een vriend omkwam. Een 20-jarig meisje beëindigde al even explosief haar liefdesleed toen haar minnaar weigerde te scheiden van zijn vrouw: ze blies zichzelf op.

De grootste ontploffingsramp uit China's moderne geschiedenis, waarbij op 16 maart vier flatgebouwen in de stad Shijiazhuang geheel of gedeeltelijk in de lucht vlogen, was volgens de politie het werk van een dove crimineel, die tien jaar tevoren was veroordeeld wegens verkrachting en een week eerder zijn vriendin had vermoord. Na de grootste klopjacht sinds twintig jaar werd hij op de grens met Vietnam op duizenden kilometers van Shijiazhuang gearresteerd.

De man zou de ingewikkelde aanslagen in zijn eentje hebben uitgevoerd. In elk van de vier gebouwen, zo wil de officiële lezing, had hij een appeltje te schillen, vanwege zijn dodelijke haat tegen een buurman, zijn stiefmoeder, zijn ex-vrouw en zijn zus. Als een bezetene zou hij van de ene aanslag naar de andere zijn geracet. De man werd afgelopen woensdag ter dood veroordeeld, evenals drie mensen die hem de springstof zouden hebben verkocht.

Bij de explosies kwamen volgens de autoriteiten 108 mensen om. Omwonenden verdubbelen dat aantal. Ze geloven niets van het verhaal over de dove man. Ze denken dat achter de aanslagen problemen schuilgaan die de overheid buiten de publiciteit wil houden, zoals de diepe malaise vanwege de werkloosheid, afrekeningen binnen de maffia of conflicten tussen corrupte bestuurders.

Meer over