China veroorzaakt Missverkiezingsrel

De Taiwanese schoonheid Ting Wenyin mag kiezen. Of een sjerp dragen met 'Miss Earth China Taipei', of zich terugtrekken uit de schoonheidswedstrijd.

Ting Wenyin met haar verboden sjerp op haar Facebookpagina Beeld Frank Schall000
Ting Wenyin met haar verboden sjerp op haar FacebookpaginaBeeld Frank Schall000

De Volksrepubliek China heeft een lange arm, die zich uitstrekt tot in de burelen van de organisatie van deze Miss-verkiezing waarbij de deelneemsters niet alleen bloedmooi zijn, maar ook het milieu een warm hart toedragen.

China stoort zich aan Ting, die op haar Facebookpagina allerlei blije selfies met haar banier 'Miss Earth Taiwan ROC' post. Dat ze naar de boomplantdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, gastheer van Miss Earth, de Taiwanese vlag meenam - die is in China verboden - is in Pekings ogen een regelrechte provocatie.

Braaf laat de organisatie van Miss Earth de oren hangen naar de Pekingse eisen voor Taiwanese Missen. Voor Ting ligt al een sjerp klaar met China Taipei, de enige naam waaronder Taiwanezen mogen meedoen aan internationale evenementen. Gewoon 'Taiwan' geeft het eiland een andere status dan die van een Chinese provincie en daar kan Peking niet mee leven, of het nu om een Miss-verkiezing of de Olympische Spelen gaat.

Tot zo'n vijftien jaar geleden glipte een Taiwanees er nog wel eens onder de naam Taiwan Republic of China doorheen, maar tegenwoordig gooit China zijn diplomatieke en economische invloed in de strijd om te zorgen dat Taiwan bij zelfs het allerkleinste internationale evenementje als Chinees gebied wordt betiteld.

Internationaal isolement

Taiwanezen móéten zich wel conformeren, omdat ze anders helemaal in een internationaal isolement terechtkomen. Zo niet Ting: 'Ik heb ze al 30.000 keer verteld dat ik geboren ben in Taiwan!'

Bij officiele onderdelen, waarbij media aanwezig zijn, werd de opstandige Taiwanese Miss al van het podium geweerd. Dit weekeind kreeg ze te horen dat ze beter naar huis kon gaan.

Eerder ontdeed de Miss Earth-organisatie zich al van dames uit Tibet, Macao en Hongkong, nadat China had geëist dat de vertegenwoordigsters van deze bijzondere stukjes Volksrepubliek op hun sjerp verplicht China zouden toevoegen.

Canadese Anastasia Lin. Beeld reuters
Canadese Anastasia Lin.Beeld reuters

Op eigen bodem worden onwelgevallige Missen gewoon geweigerd, ondervond de Canadese Anastasia Lin. Deze actrice annex mensenrechtenactiviste had gehoopt in de Chinese badplaats Sanya te strijden om het kroontje van Miss World.

Lin maakt er geen geheim van aanhangster van de in China als sekte verboden meditatiebeweging Falun Gong te zijn. Om mee te doen aan de openingsceremonie moest Lin maandag in China zijn, maar de uitnodigingsbrief die nodig is voor het aanvragen van een visum bleef uit.

De Chinese autoriteiten zwijgen in alle talen, de Miss World-organisatie doet alsof haar neus bloedt. Lin niet. Zij voedt de Missverkiezingsrel door het ene interview na het andere te geven, waarin ze ook stelt dat haar vader, die nog in China woont, sinds haar verkiezing tot Miss Canada wordt lastiggevallen door Chinese agenten van de staatsveiligheidsdienst.

Meer over