China terughoudend over topontmoeting met president Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christopher gaat de mogelijkheid van een Chinees-Amerikaanse topconferentie bespreken met zijn collega Qian Qichen....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

GUAM/TAIPEI

In het weekeinde meldden The New York Times en de Washington Post dat Clinton de Chinese president Jiang Zemin wil uitnodigen voor een topontmoeting om de onderlinge betrekkingen te verbeteren. Peking reageerde afhoudend.

De relaties tussen beide landen verslechterden in juni, nadat Washington tot woede van Peking de Taiwanese president Lee Teng-hui toestemming had gegeven voor een privé-bezoek aan China. China tartte daarop de VS met de arrestatie op 19 juni van de Chinese dissident met de Amerikaanse nationaliteit Harry Wu.

Christopher zei in Guam dat een top tussen Clinton en Jiang 'moeilijk voorstelbaar' is als Wu niet wordt vrijgelaten. Uit een eerste Chinese reactie blijkt dat Peking de Amerikaanse handreiking niet zonder meer zal accepteren. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS, als ze werkelijk prijs stellen op een betere relatie met China, 'effectieve en concrete maatregelen moeten nemen om hun fout te corrigeren en herhaling in de toekomst te voorkomen'. Hij doelde kennelijk op het verstrekken door de VS van een visum aan de Taiwanese president. Ook wat betreft de arrestatie van Wu toonde de woordvoerder zich niet toeschietelijk.

De Taiwanese president verklaarde maandag dat Taiwan beslist geen kernwapens zal ontwikkelen, ook al is de eilandstaat daartoe in staat. Lee zei dit gisteren tijdens het vragenuurtje in het parlement.

Vorige week opperde een parlementariër dat Taiwan een arsenaal kernwapens zou moeten ontwikkelingen om zijn defensie te versterken. Lee antwoordde toen dat de kwestie 'opnieuw moet worden bestudeerd met het oog op de lange termijn'. Lee zei dat de nieuwe studie plaatsvindt, en dat 'we beslist geen kernwapens gaan ontwikkelen'. Met zijn stellige antwoord kreeg hij applaus van de parlementariërs.

China zal alles doen om te verhinderen dat Taiwan, dat het beschouwt als 'een afvallige provincie', een kernmogendheid wordt. Ook herhaalde de Chinese minister van Defensie Chi Haotian gisteren het oude dreigement dat Peking geweld zal gebruiken als Taiwan zich onafhankelijk verklaart. Deze waarschuwingen zijn in aantal en kracht toegenomen sinds het bezoek van de Taiwanese president aan de VS.

Meer over