NieuwsSluiting bedrijven om coronavirus

China start voorzichtig weer fabrieken op, BMW, Toyota en Alibaba blijven dicht

Na een tiendaagse sluiting omwille van het coronavirus zijn Chinese bedrijven maandag officieel weer begonnen.

Veel kantoren bleven maandag leeg, omdat bedrijven het veiliger achtten hun werknemers thuis te laten te werken. Beeld Getty Images
Veel kantoren bleven maandag leeg, omdat bedrijven het veiliger achtten hun werknemers thuis te laten te werken.Beeld Getty Images

In de praktijk bleek die herstart allesbehalve van een leien dakje te gaan. Veel arbeiders konden door wegblokkades niet bij hun werk komen. Noodgedwongen laten veel Chinese bedrijven hun werknemers nog minstens een week thuiswerken. De impact op de Chinese economie is enorm.

Enkele grote multinationals die maandag van de autoriteiten toestemming kregen de deuren weer te openen, waren de autofabrikanten Daimler, Tesla en Ford. BMW, Volkswagen en Toyota lieten weten nog een week te wachten.

iPhone-producent Foxconn kreeg nog geen groen licht voor zijn grootste fabriek in Shenzhen. Wel mag het zijn productie hervatten in de vestiging in Zhengzhou, de hoofdstad van Henan. Daar gingen maandag 16 duizend arbeiders – 10 procent van het totaal – aan het werk. Om het risico op besmetting te beperken, moesten alle werknemers hun temperatuur laten meten en mondkapjes dragen, en bleef de kantine dicht. Foxconn heeft een eigen productielijn voor mondkapjes opgezet.

Het probleem voor de Chinese maakindustrie is dat veel arbeidsmigranten door allerlei wegblokkades vastzitten in hun geboortedorpen en voorlopig niet in de industriegebieden geraken. Zelfs als ze erin slagen terug te keren, moeten ze bij veel bedrijven eerst twee weken in quarantaine, om besmettingen in de slaapzalen te voorkomen. Foxconn weigert arbeiders uit de provincie Hubei en uit zeven steden in Henan, Jiangsu en Zhejiang, waar het virus het zwaarst heeft toegeslagen.

Kantoren blijven dicht

Ook veel kantoren bleven maandag leeg, omdat bedrijven het veiliger achtten hun werknemers thuis te laten te werken. Zo wordt bij de grote tech­bedrijven Baidu, Alibaba en Tencent nog minstens een week op afstand gewerkt. Veel bedrijven waren in allerijl op zoek naar software voor online-vergaderingen en online-zakelijke-communicatie. DingTalk, de Chinese versie van Slack, was afgelopen week de meest gedownloade app en noteerde een record in dataverbruik.

De lange stilstand en aanhoudende beperkingen voor het Chinese bedrijfsleven dreigen grote gevolgen te hebben voor de economie. De overheid heeft hulpmaatregelen aangekondigd, zoals goedkope leningen, uitstel van belastingen en huursubsidies. Volgens persbureau Reuters hebben zo’n driehonderd grote bedrijven al voor bijna 7 miljard euro aan bankleningen aangevraagd, om de impact van de coronacrisis te verzachten.

De Chinese problemen hebben ook gevolgen voor de mondiale toeleveringsketen. Nu al hebben autofabrieken in Japan en Zuid-Korea de deuren gesloten, omdat ze geen onderdelen uit China meer krijgen aangeleverd. Fiat Chrysler waarschuwde donderdag dat de productie in een van zijn Europese fabrieken over twee tot vier weken in gevaar komt door een tekort aan Chinese onderdelen. Diverse Europese importeurs maken zich zorgen over de bevoorrading.

Sombere prognoses

Volgens analisten van UBS Group AG en Goldman Sachs zou de Chinese economische groei in het eerste kwartaal van 2020 naar 3,8 tot 4 procent zakken. Voor het hele jaar voorspellen zij een groei van 5,4 of 5,5 procent, tegenover 6,1 procent in 2019. Die schattingen gaan uit van een scenario waarbij de epidemie binnen drie maanden onder controle is.

Maandag werden in één dag 3.062 nieuwe besmettingen gemeld, en 97 doden, het hoogste aantal sterfgevallen tot nog toe. Volgens Ian Lipkin, epidemioloog van Columbia University, is de herstart van het bedrijfsleven een cruciaal moment om de huidige aanpak te evalueren. ‘Als de methode van afgrendeling adequaat is geweest, zouden we een drastische daling van het aantal gevallen moeten zien’, zei hij tijdens een online-persconferentie. Als het aantal gevallen weer toeneemt, ‘dan weten we dat we in de problemen zitten’.

Uiteenlopende reacties van Aziatische landen op het coronavirus
Wat te doen als het aantal met het coronavirus besmette burgers in je land oploopt? De landen in Zuid- en Oost-Azië reageren verschillend.

Wetenschappers werken aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus
Het nieuwe vaccin zou er mogelijk eind april kunnen zijn. Minpuntje: het virus heeft een flinke voorsprong.

Hoe voelt het om in quarantaine te zitten vanwege het coronavirus? Onze China-correspondent vertelt
Dit weekend keerden vijftien Nederlanders terug uit China vanwege het coronavirus. Onze China-correspondent Leen Vervaeke, zelf Belgisch, vloog met hen mee en zit nu met acht andere Belgen in quarantaine. ‘We mogen geen onderling contact hebben.’

Meer over