China's bloemenkoning opgepakt in eigen Paleis op de Dam

De Chinees-Nederlandse Yang Bin (39) werd onlangs benoemd tot gouverneur van Noord-Korea's eerste kapitalistische enclave. Kort daarna belandde hij in een Chinese gevangenis....

DE STALINISTISCHE dictator van een bankroet land verzint een list om aan geld te komen. Hij biedt de kapitalisten aller landen een ommuurde enclave aan, waarmee ze mogen doen wat ze willen. Als leider van dit wild-westpark huurt hij een buitenlandse financiële piraat in, zelf baas van een themapark. Deze wordt opgepakt in China en dreigt te worden uitgewezen naar Nederland. Dit filmscenario zou geweigerd worden: te onwaarschijnlijk. De werkelijkheid is dat inderdaad.

De onwaarschijnlijke dictator is een ex-playboy, nucleaire chanteur, intrigant en internationale paria, maar voor zijn uitgemergelde onderdanen is hij God de Zoon. Kortom, Noord-Korea's Geliefde Leider Kim Jong Il, zoon van God de Vader, de Grote Leider Kim Il Sung.

De onwaarschijnlijke piraat is Yang Bin (39), geboren in China's oude hoofdstad Nanking, volgens boze tongen na een slippertje van God de Vader. Als vijfjarige werd hij wees. Zijn doodarme oma voedde hem op. Hij ging bij de marine, maar die roeping was tijdelijk.

In 1987 vertrok Yang met een beurs naar Leiden om politicologie te studeren. Na het bloedbad van Tiananmen in 1989 vroeg hij politiek asiel aan, hoewel niemand hem vervolgde. Prompt kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Zijn Leidse diploma zou nep zijn. Allesbehalve nep waren de 20 miljoen dollar die hij verdiende met de verkoop van textiel aan Polen en broeikassen aan Rusland.

Maar China lokte. Dankzij Deng Xiaoping, die Marx had verruild voor de markt. In de Chinese goldrush werd Yang, die in 1994 terugkeerde, weldra een van de koplopers.

Misschien heeft de Keukenhof hem de inspiratie geleverd voor de keuze van zijn niche. De bloemenmarkt lag nog vrijwel braak, want Mao had de Chinezen ingepeperd dat het meebrengen van een bloemetje een verderfelijke kleinburgerlijke gewoonte was. Yang werkte zich op tot de bloemenkoning van China, met als specialiteit orchideeën.

Zijn hoofdkwartier vestigde hij in Shenyang, de hoofdstad van de aan Noord-Korea grenzende provincie Liaoning.

In China is niets mogelijk zonder guanxi, relaties. Liefst in de communistische partij, hoe hoger hoe beter. Alle nouveaux riches, privé-ondernemers zoals Yang, hebben contacten op hoog niveau. De klassenvijanden van weleer zijn dikke vrienden geworden.

Yangs guanxi waren een vice-premier, de provinciale gouverneur en de burgemeester en loco-burgemeester van Shenyang. Het kostte hem dus geen moeite om aan de rand van de stad vierhonderd hectare grond te kopen voor zijn Holland Dorp voor 10 procent van de waarde. Dit project van 250 miljoen dollar moest Nederlandse investeerders naar China lokken en rijke Shenyangers naar een complex van luxe flats.

Het tijdschrift Forbes scheef Yang vorig jaar 900 miljoen euro toe. Maar intussen waren de nummers een en twee van Shenyang ter dood veroordeeld wegens maffiose malversaties. Ook voor Yang brak zwaar weer aan. Geruchten kwamen los over fraude en belastingontduiking . Op de Hongkongse beurs kelderden de aandelen van zijn firma. Maar Yang vluchtte vooruit. Hij had indruk gemaakt op Kim Jong Il, die hem vorige maand tot gouverneur benoemde van het bombastische Sinuiju-project, dat kapitalisten naar Noord-Korea moet lokken.

Daarmee was voor China de maat vol. Yang werd in het Paleis op de Dam in Holland Dorp van zijn bed gelicht. Zijn Noord-Koreaanse pas en zijn Holland Dorp kan hij wel vergeten. De Chinese leiders willen het probleem-Yang Bin uit de wereld hebben voordat op 8 november het partijcongres begint. Ze schijnen voor Yang een komische oplossing te hebben bedacht: een enkele reis naar het echte Amsterdam. Het paspoort heeft hij al, maar zijn sleutels voor het Paleis op de Dam zijn nep.

Meer over