China opent aanval op hiphop en doet 'onzuivere' rappers in de ban

Een instructie van de communistische omroepbonzen veegt rappers uit Chinese amusementsshows en showbusiness-glossy's. Na een aanvankelijke doorbraak van hiphop vorig jaar zomer is de aanval op het genre nu plotseling geopend.

Video's van rapper PG One verdwenen van het internet en zijn concerten werden afgelast. Beeld reuters
Video's van rapper PG One verdwenen van het internet en zijn concerten werden afgelast.Beeld reuters

Rappers verdienen samen met artiesten uit subculturen, zangers met tattoos of een vulgaire uitstraling en muzikanten die niet loyaal zijn aan de communistische partij, volgens de overheid geen podium meer. Dat schrijft een instructie met 'vier absoluut niet te gebruiken' categorieën van amusementsprofessionals, sterren en muzikanten voor. Vorige week meldde nieuwswebsite Sina dit verstrekkende verbod van het Staatsorgaan voor Publiciteit, Radio, Film en Televisie (SAPPRFT). Deze overheidsorganisatie regeert de Chinese amusements- en mediawereld.

Voor fijnproevers

Rap leidde in China de afgelopen vijftien jaar een bloeiend bestaan in de muzikale marge: populair bij fijnproevers. Een paar jaar geleden kaapte de overheid de muziekstijl om communistische propaganda op te frissen. In een rapnummer past immers veel meer tekst dan een gezongen liedje: perfect om bijvoorbeeld de beginselen van partijleider Xi Jinpings Nieuwetijdsdenken er op een ludieke manier in te rammen.

Authentieke Chinese rapcrews, zoals de Higher Brothers uit de West-Chinese stad Chengdu, scoorden na jarenlang buffelen in kleine Chinese zaaltjes vorig jaar ineens internationale erkenning en hun eerste optredens buiten het Chinese vasteland. Hun nummer Made in China werd overladen met lof.

'Lijntjes witte sneeuw'

Het mainstream-muziekpubliek was rijp voor Chinese hiphop: de finale van het kijkcijferkanon The Rap of China werd in september 2,68 miljard keer bekeken. Winnaars PG One en GAI vielen omhoog tot posterboys van een nieuwe muzikale generatie.

Tot PG One eind vorig jaar in opspraak kwam met teksten over 'lijntjes pure witte sneeuw' en 'schaamteloze bitches met rusteloze handen'. Daar kun je je als Chinese rapper beter ver van houden, zeker sinds het ministerie voor Cultuur in 2015 120 nummers verbood wegens het verheerlijken van 'obsceniteiten, misdaad en geweld'. PG One maakte het schandaal groter door te zeggen dat hij onder invloed van 'zwarte muziek tot een onjuist begrip van de kernwaarden van de hiphopcultuur' was gekomen.

Kernwaarden komen in China maar in een kleur en dat is rood: de socialistische kernwaarden van de communistische partij. Terwijl muziekvideo's van PG One van het internet verdwenen en zijn concerten werden afgelast, kozen andere rappers snel voor braafheid. GAI kwam met een tenenkrommend nummer waarin hij met het publiek 'Lang Leve Het Moederland' scandeert. Het mocht niet baten. Talentenprogramma De Zanger heeft hem zonder opgave van reden afgedankt. Rapper Vava, beroemd om haar opgewekte beats, moest een andere televisieshow verlaten.

Zuivering genre

Staatskranten zoals het Volksdagblad en de populaire tabloid Global Times publiceren artikelen die oproepen tot 'leiding en zuivering' van het genre. Managers, rappers, televisiezenders: niemand durft hardop te bevestigen dat de algehele oorlog tegen hiphop is uitgebroken. Ze zien de aanval op rappende collega's als de beste verdediging: hiphopcrews beschuldigen elkaar van een ordinaire levensstijl, affaires en drugsgebruik. Wie daar goed garen bij spint: de nationalistische rappers van CDRev. Hun antidrugsnummer Drop that Pill uit 2015 gaat na het schandaal rond PG One viraal.

De lievelingscrew van de jeugdorganisatie van de Communistische Partij weet al sinds 2016 aan welke kant een rapper het best kan staan. 'De vrijheid van muziek moet gebaseerd zijn op moraliteit en wetgeving. Mensen moeten hun lusten bedwingen in plaats van zichzelf eindeloos te verwennen', aldus frontman Chuckie op het Twitteraccount van de band.

Zonder rauwe, opstandige teksten kun je je een rapscene nauwelijks voorstellen. In een autoritaire eenpartijstaat als China vallen uitingen van frustratie en rebellie echter niet zo goed. Daar scoren jonge rappers juist met nationalistische teksten, die precies in het straatje van het regime passen. Bekijk hier de special die correspondent Marije Vlaskamp maakte.

Meer over