China noemt SARS-epidemie een 'ramp'

China heeft SARS uitgeroepen tot 'ramp'. De longziekte is een 'ramp zoals we die nog niet hebben meegemaakt', verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag....

Reuters en AP

De Chinese regering probeert inwoners van Peking te ontmoedigen naar het platteland te reizen, om verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen. Over een week begint de meivakantie in China. Miljoenen Chinezen bezoeken dan traditiegetrouw hun geboortedorp. De regering heeft de vakantie met twee dagen verkort tot vijf dagen.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) zei dinsdag een grote uitbraak van SARS te verwachten op het Chinese platteland. Volgens premier Wen Jiabao is de gezondheidszorg daar niet in staat de epidemie op te vangen. De gevolgen zullen 'te erg voor woorden' zijn, zei Jiabao.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat het aantal SARS-besmettingen in Peking tien keer hoger is dan eerder van officiële zijde werd gemeld. Artsen en verpleegkundigen hebben gisteren verklaard dat zij onlangs tijdens een bezoek van de WHO werden gedwongen met patiënten in ambulances door de stad te rijden. Ziekenhuizen in de hoofdstad beklagen zich over een gebrek aan deskundigheid en middelen om de ziekte te behandelen.

Veel ouders in Peking houden hun kinderen thuis, uit angst dat zij op school besmet worden. De scholen in Hongkong, die drie weken lang de deuren gesloten hielden, zijn dinsdag weer opengegaan. De leerlingen zijn verplicht mondkapjes te dragen en van hen wordt dagelijks de temperatuur opgenomen.

Wereldwijd zijn er sinds zaterdag 495 nieuwe besmettingen gemeld. Het totale aantal mensen dat besmet is met SARS bedraagt nu 3861. In totaal zijn 217 mensen aan de longziekte overleden. 83 procent van de overleden patiënten komt uit Hongkong en China.

Canada, het enige land buiten Zuidoost-Azië waar mensen zijn gestorven aan SARS, meldde dinsdag drie nieuwe besmettingen. Het dodental staat in Canada op veertien.

Meer over