NieuwsCoronamaatregelen China

China neemt geen enkel risico en test zelfs voedsel op coronavirus

Braziliaanse biefstukjes, inktvis uit India en Duitse varkenspoten: China vindt sporen coronavirus op allerlei geïmporteerde diepgevroren voedingsproducten. Als enige land ter wereld test China voedsel uitgebreid op covid, terwijl internationale gezondheidsexperts het erover eens zijn dat de kans op besmetting via geïnfecteerd voedsel heel klein is.

Ieder nieuw covidgeval is er wat betreft Beijing een te veel, dus ook bevroren voedsel wordt getest.  Beeld Reuters
Ieder nieuw covidgeval is er wat betreft Beijing een te veel, dus ook bevroren voedsel wordt getest.Beeld Reuters

Virusdeeltjes kunnen dagenlang overleven op oppervlaktes, zeker in de vochtige, koele ruimtes van de vis- en vleesverwerkende industrie. Wie besmet voedsel aanraakt, kan in theorie corona oplopen. Meestal zijn virusdeeltjes op voedselverpakkingen niet meer actief. China sluit echter zelfs het kleinste risico uit, nu het land corona vrijwel heeft uitgeroeid tot acht nieuwe infecties per dag op een bevolking van 1,4 miljard mensen.

De afgelopen vijf maanden was er bij enkele kleine uitbraken een verband met plekken waar met geïmporteerd voedsel werd gewerkt, zoals markten of havens. Uit steekproeven blijkt dat covid niet vaak met geïmporteerd voedsel meekomt. Bij bijna drie miljoen Chinese steekproeven werden in slechts 22 gevallen virusdeeltjes op verpakkingen gevonden.

De Chinese gezondheidsautoriteit CDC heeft vorige maand wel actieve, dus besmettelijke, virusdeeltjes geïsoleerd op een verpakking van diepgevroren buitenlandse kabeljauw. Die vis dook op in de Noord-Chinese havenstad Qingdao, waar twee havenarbeiders besmet raakten. Onduidelijk is of deze havenarbeiders het virus opliepen via de verpakkingen, of elders geïnfecteerd raakten en toen de verpakkingen hebben besmet.

Wetenschappelijk is de oorsprong van het ‘actieve virus’ dus niet keihard bewezen. Uit voorzorg testte de gemeente Qingdao elf miljoen inwoners en heeft ze verplicht dat alle uit het buitenland afkomstige diepgevroren voedingsmiddelen op corona worden onderzocht.

Streng desinfecteringsregime

Steeds meer havensteden en logistieke knooppunten nemen dat soort maatregelen. Elke verpakking van iedere partij diepgevroren buitenlands voedsel wordt nu ontsmet. Koelingen en vrachtwagens worden aan een streng desinfecteringsregime onderworpen, personeel wordt massaal enkele keren per week getest.

Een kostbare operatie, want met 4,8 ton vlees en 6,2 miljoen vis en zeevruchten uit meer dan honderd landen is China groot-importeur. Ieder nieuw covidgeval is er wat betreft Beijing een te veel en de overreactie op bevroren voedsel past in het Chinese zero-tolerancebeleid.

Politiek speelt ook mee. Beijing benadrukt de superioriteit van de eigen aanpak. Met een overvloed aan testcapaciteit wordt iedere Chinees in de wijde omtrek van het kleinste spoortje virus op een buitenlands voedingsmiddel uit voorzorg getest, terwijl Europa en de Verenigde Staten blijven worstelen met dodelijke, oncontroleerbare uitbraken. De extra maatregelen zijn koren op de molen van sommige Chinese politici, die speculeren dat covid-19 buiten China is ontstaan.

De maatregelen zorgen voor verstoringen in de internationale toeleveringsketens en opstoppingen bij de havens, want als China covid-19 op buitenlands voedsel vindt krijgen de betrokken leveranciers direct een importstop van een tot vier weken opgelegd. Bovendien stuurt China bij het minste spoortje virus op een verpakking complete partijen terug.

Lees ook

Tweede farmaceut komt met vaccin: ‘94,5 procent effectief’
En weer meldt een farmaceut een belangrijk succes in de race naar werkende coronavaccins. Het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna blijft bovendien lange tijd goed in standaardkoelkasten en vriezers.

Wat beweegt de coronavaccin­weigeraars?
Sinds de coronacrisis heeft Nederland er een flinke groep vaccinatie­weigeraars bij gekregen. Waar komt hun wantrouwen vandaan? En zijn ze nog op andere gedachten te brengen? De Volkskrant ging met zes van hen in gesprek.

Meer over